- Jeg leverte bilder for tre uker siden. Så har jeg kikket på hyttetomter. Jeg hadde ikke vært i Råkvåg siden jeg var gutt og forelsket meg med en gang. For et sted, sier kunstner Ståle Gerhardsen.

Han er blant de mange som fylte Salteriet kunstbrygge som sild i tønne under lørdagens åpning av årets bryggeutstilling.

Hjertet i bygda

Årets salgsutstilling er den 31. i rekka. Og arrangementet har vokst til å ha over 5000 besøkende i fjor.

- Bryggeutstillinga har blitt et slags hjerte i bygda som mye av den andre aktiviteten griper rundt, sier Birgit Småvik Johnsen som er del av Stjørnagruppa, navnet de frivillige bak utstillingen har tatt.

- Vi tror det i alle fall. Det er noe å komme å besøke her i Råkvågen om sommeren, en grunn til å komme hit, stemmer Gro Vorpvik i.

Det var stinn brygge da Børge Pedersen sto for det kunstneriske innholdet under åpningen lørdag. Foto: Jakob Ellingsen

Sild og kunst

Det ligger en høytidsstemning over den lengste bryggerekka utenfor en by i Norge. Åpningen er en markering av bygdas storhetstid og identitet.

Sildefisket vokste seg stort i fjorden fra oppstarten midt på 1500-tallet.

- Råkvåg ville aldri vært det samme uten silda. 1910 var et stort fiskeår i fjorden. I Råkvåg krets var det 18 båter med 145 mann og en kvinne i aksjon. Ikke mange skulle tro at noe så lite håndfast og abstrakt som kunst og kultur skulle blåse liv i bygda, sier Geir Småvik i årets åpningstale.

Lokalt og trøndersk

De to damene med Bryggeutstillinga som hobby, forteller at årets utstilling har samme ide som tidligere år, men at nykommere også er viktig for å gi publikum noe nytt hvert år.

- Alf Toftner blir 60 i sommer og bor i bygda. Han har stilt ut i mange år, men i årets anledning viser vi et bredere utvalg av ham i år, sier Vorpvik.

Kunstnere med røtter fra eller tilknytning til Fosen utgjør en betydelig andel av årets kunstnere. Resten kommer fra hele Trøndelag.

- Vi satser på en bredde og variasjon i kunstneriske uttrykk med bilder, skulpturer og det kan hende man møter på noen raggsokker også, sier Johnsen.

Birgit Småvik Johnsen og Gro Vorpvik forteller at det ligger mye tanke bak sammensetningen av utstillingen. Denne veggen i brygga er grov og teksturen finner vi igjen i bildene og det kjeramiske uttrykket. Foto: Jakob Ellingsen

Nyforelsket

Både Stjørnagruppa og kunstnerne er spente på hvordan publikum responderer på utstillingen og verkene som stilles ut.

- Vi kom 30 minutter før utstillingen jeg og kona og satte oss ned. Da vi så opp var det kjempemange folk rundt oss. Kunstinteressen er enormt tett her, sier Gerhardsen.

Han forteller at han har sett på hyttetomter flere ganger i uka de tre siste ukene etter gjensynet med Råkvåg.

- I dag har kona også forelsket seg i bygda. Vi skal ikke se bort fra at det kan hende vi får hytte her, sier kunstneren.

Gallerifølelse

Det er lagt ned mange timer for å sette sammen kunst av så mange kunstnere og med vidt forskjellige utrykk til en felles utstilling.

- Når vi presenterer kunst fra cirka 70 kunstnere sammen må det passe sammen. Vi skal skape gallerifølelse i hele utstillinga selv om vi ikke har hvite vegger, men i stedet et flott historisk bygg, sier Vorpvik.

- Vi får mye av miljøfølelsen gratis. Vi flytter om og tenker nytt hvert år. Hver utstilling er noe nytt, supplerer Johnsen.

Respons

Like etter åpningen står Gerhardsen først spent ved sine egne bilder for å høre hva folk tenker om dem.

-Noe av det som er kult med å være her er å treffe publikum direkte. Jeg herjer i atelieret til daglig og nå kan jeg overhøre hva folk sier og hvilke bilder de responderer på. Hva treffer folk på Fosen, hva er folket i Råkvåg opptatt av, spør Gerhardsen.

Den mest håndfaste responsen er når en rød prikk kommer opp på en bilderamme eller ved en skulptur: solgt.

I motsetning til mange andre salgsutstillinger får man med seg verket på dagen om man ønsker.

- Vår jobb med å sette sammen en utstilling er ikke ferdig. Vi har litt på lager for å erstatte det som kommer ned av veggene, sier Johnsen.

- Vi er alltid litt nervøse for hva kunstnerne synes om plasseringene når de kommer, og hva publikum er opptatt av. Dette er en dag som handler om å være stolte av bygda vår, og spente på hva tilreisende synes om det vi har å vise frem, sier Gro Vorpvik, mens et trykk får ny eier noen meter lenger inne i kulturbrygga.