Hun sanker ville vekster til matlaging og bruker naturen aktivt til rehabilitering av stress, og plukker ofte flått av både hund og barn.

- Hender at jeg plukker 20-30 stykker

- Det hender at jeg plukker både 20 og 30 flått av hunden etter en tur, spesielt i høyt viltvoksende enger og i bjørkeskog, forteller hun.

På en av sine nylige turer sammen med sønnen, plukket hun 14 flått av ham av  etter at de kom heim.

- Vi var på tur til Pelkussteinen for å sanke strutsevinger (bregner), da måtte jeg plukke 13 flått av kropppen hans da vi kom hjem. I tillegg var det én som hadde satt seg som vi tok av dagen etter, forteller Guldteig Lian.

- Få sauene i utmarka

Selv hadde hun og hunden omtrent fem flått hver på kroppen etter turen.

- Jeg tror vi må få sauene i utmarka så de får beite ned litt for å holde flåttstammene i sjakk, sier Hildegunn.

Hun lar seg imidlertid ikke skremme av de små blodsugerne.

Sjekk kroppen for flått

Hun synes det er synd at flåtten skal hindre folk i å ferdes i marka, og har et godt råd til dem som er redde for å bruke naturen av frykt for flått.

- Det er veldig synd at folk skal bli redde for å bruke naturen på grunn av flåtten. Hvis man er flink til å gå over kroppen etter en tur så går det greit, sier hun.

- Får mange henvendelser om flått

- Vi har ikke inntrykk av at det er spesielt mye mer enn tidligere, men at det er mye flått, det er det, sier Arne Dag Bjerkaas, veterinær ved Fosen dyreklinikk i Åfjord.

Han forteller at klinikken har fått mange henvendelser som dreier seg om flått på kjæledyr, og hvordan man kan forebygge flåttbitt. Han vil likevel ikke anbefale alle å starte forebyggende behandlinger.

- Det finnes mange ulike medikamenter som tabletter og dråper, halsbånd og annet. Dette er mest til hund, det kan være noe vanskeligere å behandle katt. Det som er greit er å vurdere behovet, vite at man faktisk har et flåttproblem før man iverksetter en forebyggende behandling, sier Bjerkaas.

Han har inntrykk av at det er store lokale variasjoner på flåttforekomsten.

Rådyr og hjort

- Det er mange som plages mye med flått, men det er veldig mye lokale variasjoner. Det har en klar sammenheng med hjort og rådyr, er det mye av disse så vil det også være mye flått, sier han.

Bjerkaas forteller at det har kommet inn noen tilfeller der hunder har blitt syke etter fltåtbitt, og symptomene da har vært at hunden er slapp og i dårlig form, samt at de har hatt kroniske infeksjoner.

- Fjern flåtten raskt

Det som likevel er det viktigste og mest forebyggende, er å fjerne flåtten raskt, forklarer veterinæren.

- Gå over pelsen, eventuell smittefare er størst når flåtten har begynt å suge blod. Desto tidligere du får fjernet flåtten, jo mindre risiko for smittefare, sier han.