Mens lørdagens Oslo Grand Prix var på de fleste travinteressertes lepper i helga, ble et annet firbeint høydepunkt utspilt på et helt annet sted i landet. Nærmere bestemt på Bjugn travarena.

Det var sol fra skyfri himmel, og folk i alle aldre. Lukta fra vaffel, kaffe og hestemøkk kjempet om å være den dominerende odøren i lufta. Det var hestevrinsk, heiarop og barnelatter.

Og så spraket det endelig i høyttalerne.

Før de skal til pers, lader hestene opp i sin egen fellesgarderobe. Det kalles «stall» på fagspråket. Foto: Erik Eikebrokk

Defilering

– Velkommen til Bjugn travbane! Det er kommentator og løpsleder Thomas Morkens stemme som gjaller og gjør utover Klakken. Det skulle den gjøre ytterligere tre ganger før dagens minste, men største løp skulle i aksjon.

I løp fire stilte elleve ekvipasjer til start i dagens første, av to, ponniløp. I sulkyen satt de ferskeste kuskene, i aldre fra åtte år – som er det minste man må være for å kunne løse lisens – og oppover.

Ponnienes tidligere meritter legges til grunn for hvor mye meterstillegg hver hest får. I løp fire løper den, i utgangspunktet, beste ponnien 1 780 meter, mens den minst meritterte løper 1 400 meter. Målet er at alle ekvipasjene skal komme i samlet felt på oppløpssida; der det er om å gjøre å komme seg et hestehode foran resten.

Det spraker på nytt i høyttalerne. Kommentatorens stemme bryter med det stemningsskapende lydbildet som er så klassisk på travbaner. Over det tilårskomne anlegget bes kuskene gjøre seg klar til defilering. Med Grytas Jasmin i front, leder kusk Mika Leirvik ekvipasjene på rad og rekke inn på banen fra oppvarmingsfeltet.

– Det er ett minutt til start, lyder det over anlegget. Den stemingsfylte musikken trappes opp. Nå er det like før alvoret tar til.

Ekvipasjene i fjerde løp er klare for defilering. Foto: Erik Eikebrokk

Start

Startere, eller foreldre og foresatte, som det gjerne er i dette tilfellet, står oppstilt ved avstandene hver enkelt ekvipasje skal starte fra. Kuskene styrer hestene sine i halve volter i takt med starteren.

– Én. To. Kjør! Det gjaller i ekko over Klakken.

To flagg skyter i været på hver side av banen. Hovedstarter Knut Botngård er raskt oppe med det røde flagget. Feilstart. Alle må tilbake til start, og gjenta den samme prosedyren.

– Omstart. Det er omstart! Anlegget spraker. Er det ponniene som er overivrige, eller er det kuskene som vifter med tømmene for tidlig?

På forsøk nummer to går det bedre, og hovedstarteren er fornøyd. Flagget blir nede, og starten er godkjent.

– Det er nummer 1, Grytas Jasmin, som går rett i tet. I dødens posisjon følger nummer 2, Storm. Hovedkommentator Morkens rustne stemme er godt skolert i travsportens vokabular og dramaturgi. Dødens posisjon innebærer at Storm, med kusk Silja Buhagen ved tømmene, ligger i posisjon utvendig for lederen.

Ekvipasjene i fjerde er klare for defilering. Foto: Erik Eikebrokk

Oppløpssiden

I støvføyka passerer kobbelet på elleve mål for nest siste gang. Storm og Grytas Jasmin traver side om side inn i siste runde. Litt lenger bak holder hest nummer 7, Max, kusket av Siril Riseth, på å galoppere. Kuskens inngripen får ros fra tribuneplass.

– Inn på oppløpssiden er det hest nummer 2, Storm, som har en klar ledelse. I rygg på leder ligger nummer 1, Grytas Jasmin, ifølge Morken.

Samtidig plinger det i høyttaleren.

– Hest nummer 1, Grytas Jasmin, er disket for galopp.

På oppløpssiden er det ingen tvil. Et tilnærmet perfekt løp av Storm og eier Silja Buhagen gjør at ekvipasjen kan trave hele veien til seremoniplass, og motta blomster, ære og litt berømmelse. På andre- og tredjeplass følger Emmeros Fillippe og Emmeros Amulett, kusket av Adrian Schei Fenstad og Tuva Groven.

Blomster, heder, ære og litt berømmelse til Storm (foran) og Silja Buhagen. Foto: Erik Eikebrokk

Bjugn travarena

Den ene av Fosens to travanlegg ligger på Klakken i Bjugn kommune. Det andre ligger på Skoglund i Ørland kommune.

Nylig ble det fattet et vedtak om å slå sammen Bjugn travklubb og Åfjord travklubb. De to klubbene ble stiftet i henholdsvis 1915 og 1934. Fra 2017 går de to klubbene sammen, og blir til én. Det eneste som gjenstår er et stiftelsesmøte, for å samle de rundt hundre medlemmene.

Ponniløp

To av dagens ti løp var ponniløp. I det første løpet konkurrerte klubbenes aller yngste medlemmer med shetlandsponnier. I løp nummer fem stilte fire litt større og raskere gotlandsruss til start. Sammen utgjør de det som for tiden er Midt-Norges største ponnigruppe. De fleste av kuskene er fosninger.

Travmiljøet på Fosen opplever for tiden stor rekruttering blant unge.

For å løse travlisens må man være fylt åtte år, og fullføre teoretiske og praktiske kurs, med en avsluttende prøve. Kurset tar omkring et halvt år.

De siste løpene er hestesportens «formel 1». Her løp 10. Foto: Erik Eikebrokk

Hovedløpet

Travløp er organisert slik at de beste løper til slutt. I løp nummer ni og ti er det de raskeste varm- og kaldblodshestene som konkurrerer; det er de som er hestesportens formel 1.

I løp nummer ni er det Frances Marita og kusk Roar Walsøe som vinner. I kveldens tiende og siste løp, Bjugn sparebanks pokalløp, går Vildeli, kusket av Jomar Rabban, av med seieren.