- Vil Venstre være med på å slå sammen hele Fosen med tvang dersom kommunestyrene på Fosen ikke går inn for én Fosen-kommune?

- Det er et legitimt spørsmål. Vi har nå sagt at det skal bli tre nye kommuner på Fosen. Det er Rissa-Leksvik, Ørland-Bjugn og Åfjord-Roan. Så har vi åpnet for en helhetlig løsning med én Fosen-kommune dersom Fosen-kommunene finner ut av det selv, sier Skjelstad.

Avviste ikke

I Stortingsproposisjonen som ble fremlagt tidligere i år legges det opp til en tvangssammenslåing av Ørland og Bjugn. Det er Venstre som sammen med Høyre og Fremskrittspartiet sikrer flertall for dette. Fosna-Folket har ikke lyktes med å få et klart svar fra verken kommunalminister Jan Tore Sanner (H) eller leder av kommunalkomiteen Helge André Njåstad (Frp) rundt hvorvidt regjeringen er villig til å tvangssammenslå hele Fosen.

- Dersom kommunestyrene på Fosen ikke frivillig vedtar å slå sammen Fosen-kommunene til én kommune i vår, er det da aktuelt for regjeringen å bruke tvang for å slå sammen Fosen i vår med virkning fra 2022?

- Det vil jeg ikke ha så veldig mye meninger om akkurat nå. Kommunestyrene skal møtes torsdag neste uke. Jeg vil avvente hva den lokale ledelsen sier, sa Njåstad og viste til møtet i Bjugn torsdag denne uka.- Men du vil ikke avvise bruk av tvang?- Da skriver du bare at jeg ikke avviser tvang. Jeg vil la den lokale ledelsen drøfte det først, svarte Njåstad på Fosna-Folkets spørsmål i forrige uke.

Les mer: - Jeg tror det skal veldig lite til for at Stortinget vedtar Fosen kommune.

- Positive til én kommune

Venstres André Skjelstad, som også sitter i kommunalkomiteen på Stortinget, er ganske tydelig på at Venstre ikke vil være med på å tvangssammenslå hele Fosen.

- Vi er positive til én kommune på Fosen. Men om det ikke er mulig å få til nå, så blir det tre nye kommuner på Fosen med Leksvik-Rissa, Ørland-Bjugn og Åfjord-Roan, svarer han.

Skjelstad sier at Venstre ville ha stemt for én Fosen-kommune dersom politikerne på Fosen hadde vært positive til dette.

- Men det er en god løsning med tre nye kommuner også. Men om én kommune er mulig, sier vi ja til det.

- Men hva om for eksempel tre kommunestyrer på Fosen er positive til én Fosen-kommune. Hvordan stiller det seg da?

- Den vurderingen får vi ta da, sier Skjelstad.

Han mener Fosen kommune ville vært en god og fremtidsrettet løsning. Skjelstad påpeker at Fosen har en lang historikk med interkommunalt samarbeid gjennom Fosen regionråd.

Les mer: Blir Fosen tvunget sammen?