Denne påska inviterer Fosna-Folket åtte relativt kjente fosninger til å delta i en relativt uhøytidelig påske-quiz. De åtte deltagerne møtes først i kvartfinaler, der vinnerne av hver duell går videre til semifinaler. Til sist møtes de to beste i en finale, der vinneren får en ikke helt ubetydelig påske-premie; ett års plussabonnement på Fosna-Folket.

Melodi grand prix-finale

I hver quiz-duell får duellantene åtte spørsmål fra åtte forskjellige kategorier; Fosen, lett blanding, sport, kjendiser, merkelige spørsmål, påske, Donald og musikk.

Deltagerne er hentet fra små og store krinker og kroker av Fosen, slik at det også utspiller seg en aldri så liten intern geografisk kamp. Hvem har best smak, og hvor mange smaker fins det? Og hvor mange ganger har Norge endt på sisteplass i Melodi grand prix?

Best av åtte

Etter dramatiske kvartfinaler og semifinaler var det til slutt Torhild Saltvik Aarbergsbotten, fra Ørland kommune, og Arnt Egil Rånes, fra Osen kommune, som stod igjen som finalemotstandere.

På sin vei til finalen har Aarbergsbotten slått ut politimann Øystein Braseth, og moromann Odd Ivar Berg, mens Rånes har slått ut musiker Børge Rømma og veisjef Knut Sundet.

Nå skal det endelig avgjøres, og - som vanlig - er det åtte spørsmål fra åtte kategorier som avgjør.

1: Fosen

- Dersom man kommer fra Botngård og tar til høyre ved Krinsvatn og deretter tar første hovedvei til høyre etter det igjen, hva er det første tettstedet man kommer til?

Torhild: – Husbysjøen. Du, jeg har jobbet der, og kjørt bil på Fosen i en del år. Veier det er favorittemaet mitt.Arnt Egil: – Jeg var der på skolemusikkstevne en gang i tida. Sørfjorden, tror jeg det heter. Har vært der på show på samfunnshuset.

2: Lett blanding

- Hva er PC en forkortelse for?

Torhild: – PC? Private computer.Arnt Egil: – Personal computer.

3: Sport

- I hvilken idrett har Tiger Woods akkurat gjort comeback etter lang tids skade?

Torhild: – Golf. Jeg spiller ikke golf. Det blir for kjedelig. Men jeg løper gjennom golfbanen på Austrått ganske ofte. Kan ikke si at jeg blir fristet til å starte, nei.Arnt Egil: – Det er golf. Han er jo såpass kjent.

4: Kjendiser

- Hvilken TV-serie er prins Harrys forlovede Meghan Markle kjent fra?

Torhild: – Sikkert en amerikansk en det da. Skulle lest litt mer Se og Hør, skjønner jeg. Suits! (fra en mørk stemme i bakgrunnen). Det er noen som har sett mer på TV enn meg. Han er reality-kongen.

Arnt Egil: – Damenavn det. Er det hun som er sammen med han prinsen. Ja, det husker jeg. Den heter for Suits.

5: Merkelige spørsmål

- Foruten smakene surt, søtt, salt og bitter, finnes det en annen «femte smak». Hva kalles denne smaken?

Torhild: – Surt, salt, bitter, søtt og… Det var fire. Og så skal du ha én smak til? Surt, salt, søtt og bittert…og umami, er det noen som sier her. Vi er hjemme hos mora mi, og hu har laga mat i mange år.

Arnt Egil: – Surt, søtt, salt og bitter og…salt, bitter, jeg har hørt det ja. Jeg tror det er noe sånt mellomting da. Hva heter den sushi-restauranten. Umami heter det.

6: Påske

- Hva heter datatreffet som hvert år arrangeres i påska i vikingskipet i Hamar?

Torhild: – Datatreffet the Gathering.

Arnt Egil: – The Gathering…Der har jeg ikke vært, men jeg har hørt snakk om det. Tror det er noen her i huset som ønsker seg dit etter hvert.

7: Donald

- Hvilket bilnummer er det på bilen til Donald Duck?

Torhild: – Bilnunmmer på bilen til Donald DUck? De som leser Donald her, sier 313.Arnt Egil: – Donald Duck...Det er noe med 3 hvert fall. 3-1-3.

8: Musikk

- Hvor mange ganger har Norge kommet på siste plass i finalen i Melodi grand prix?

Torhild: – Jahn Teigen har i hvert fall fiksa det én gang. To-tre ganger? Fem ganger er det en som sier her!Arnt Egil: – Ja, jeg husker i hvert fall Jahn Teigen med mil etter mil, og Finn Kalvik. Og så var det vel Åse Klevelend. Så det er i hvert fall mer enn tre. Fem tipper jeg.

Resultat: Torhild: 6 Arnt Egil: 7

Dermed er det Arnt Egil Rånes som er påskens smarteste fosning, og vinner med det ett års abonnement på Fosna-Folket.

- Da holdt det akkurat da. Det var artig! Jeg bor jo i Namsos, så jeg abonnerer ikke på Fosna-Folket, men jeg pleier å lese når jeg er hjemme på besøk.

Sluttspill

27/3 Kvartfinale 1: Idar Vollvik v Knut Sundet 3 v 4 (etter tie break)

28/3 Kvartfinale 2: Torhild Saltvik Aarbergsbotten v Øystein Braseth 5-4 (etter tie break)

29/3 Kvartfinale 3: Gøran Sørloth v Odd Ivar Berg 4-6

30/3 Kvartfinale 4: Børge Rømma v Arnt Egil Rånes v 3-5

31/3 Semifinale 1: Knut Sundet v Arnt Egil Rånes 6-7

1/4 Semifinale 2: Torhild Saltvik Aarbergsbotten v Odd Ivar Berg 7-5

2/4 Finale: Torhild Saltvik Aarbergsbotten v Arnt Egil Rånes 6-7

---

Riktige svar: 1=Sørfjorden (også kalt Husbysjøen). 2=Personal Computer. 3=Tiger Woods. 4=Umami. 5=Umami. 6=The Gathering. 7=313. 8=Elleve