- Vi har partnere fra næringslivet i Åfjord som har hjertene sine her i bygda. Det synes vi som kommune er kjempeflott, sier Åfjord-rådmann Per Johansen.

Etter at kommunestyret vedtok et stiftelsesdokument og en aksjonæravtale er det bare formaliteter igjen før eiendomsselskapet Grønt kompetansesenter AS er etablert.

Åfjord kommune, Stjern Eiendom og Koteng Holding begynner nå arbeidet mot byggestart av første byggetrinn på Monstad. Prislapp: over 30 millioner kroner.

Leietakere klare

Statkraft har lenge signalisert at de ønsker å etablere et administrasjons- og verkstedbygg på industriområdet på Monstad. Behovet er knyttet til driften av vindparkene i området som er under utbygging.

Etter betydelig arbeid fra kommunens side, ønsker Fosenvind og Trønderenergi å samlokalisere seg i det samme bygget.

- Her ønsker vi å bygge opp et miljø rundt grønn energi der forskjellige aktører finner hverandre. Vi håper selvfølgelig at kompetansemiljøet baller på seg etterhvert, sier Johansen.

Tegner bygget

Langsiktige leieavtaler med Fosenvind og Statkraft gjør at bygget allerede er i planleggingsfasen.

- Statkraft har signalisert at de ønsker å være her i hele konsesjonstiden for vindparkene. Det blir et tidsperspektiv på 20, 30 år, sier Johansen.

Rådmannen forteller signalene fra Trønderenergi også er at de ønsker å etablere seg i Åfjord i minst 10 år.

- Vi har god oversikt over de behovene de tre aktørene som allerede har meldt sin interesse har. Tegninger for det første byggetrinnet vil være ferdige senest like over sommeren.

Rådmann Per Johansen orienterer kommunestyret i Åfjord om arbeidet med Grønt kompetansesenter. Foto: Jakob Ellingsen

Over 30 millioner

Behovene til de tre aktørene som allerede har meldt sin interesse er omfattende. Rådmannen anslår at det første byggetrinnet der man etablerer kompetansesenteret på Monstad vil ha en kostnadsramme på mellom 30 og 40 millioner kroner.

- Partene har en felles intensjon om å videreutvikle eiendommen gjennom flere byggetrinn. Målet her er ikke at vi skal lage noen form for kommunal pengemaskin, men at de tre partene har et sterkt ønske om å etablere kompetansearbeidsplasser i Åfjord. Vi har stadfestet intensjonen om å bidra til utvikling og arbeidsplasser, sier Johansen.

Med så langsiktige leieinteresser og derfor sikre inntekter, tror partene i det nye selskapet at de kan få gode betingelser hos bankene og derfor at egenkapitalen, eller størrelsen på lån kommunen eller de to andre eierselskapene må ta opp for å begynne å bygge ikke vil bli så omfattende.

- Vi blir tre like store eiere og begynner med en samlet egenkapital på 900 000 kroner i selskapet i første omgang. Behovet for mer kapital eller ansvarlige lån er avhengig av leieavtalenes vilkår og bankbetingelsene vi får, sier rådmannen.

Grønt kompetansesenter skal etableres i industriområdet på Monstad. Her ser vi del av industriområdet under utfylling. Foto: Snorre Berg

Sjefene i styret

Ordfører Vibeke Stjern, Ivar Koteng og Helge Stjern skal sitte i styret til det nye eiendomsselskapet.

- Det her vært viktig for næringspartnerne våre at lederne selv møtes. Vi har lagt opp til et styre der alle tre parter må være enige i definerte saker. Jeg tror det er viktig at vi har to meget erfarne samarbeidspartnere med oss som bygger mye bygg og investerer i store prosjekter og kjenner markedet, sier Johansen.

Rolf Øia, som er daglig leder i utviklingsselskapet Åfjord Utvikling, som eies av Åfjord kommune, Åfjord sparebank og annet næringsliv i Åfjord, blir daglig leder i Grønt kompetansesenter As.

Ikke stor risiko

Rådmannen sier det ikke vil være noen stor risiko for kommunen å gå inn i et prosjekt som kompetansesenteret.

- Lange leieavtaler med aktører som Statkraft gir stor sikkerhet. Akkurat nå er det veldig stor aktivitet i næringslivet i Åfjord i forbindelse med utbyggingen av vindparkene. For oss med hjertet i Åfjord er det viktig at den gode utviklingen og aktiviteten fortsetter når vindkraften går inn i en driftsfase, sier Johansen.

Han håper at aktører som Åfjord videregående skole kan dra nytte av kompetansearbeidsplasser.

- Ordføreren har en dialog med NTNU om muligheten for å forske på fornybar energi her. Om vi lykkes med at NTNU blir mer synlige i Åfjord kan det bety mye.

Rom for mer

Statkraft har signalisert at de ønsker en lokalisering på industriområdet på Monstad. Åfjord-rådmann Johansen sier det er god plass i området, og derfor et egnet sted for å etablere et miljø man ønsker at kan vokse.

- Det er plass til andre bedrifter som ønsker å etablere seg i nærheten av området. Det kan være aktuelt med flere byggetrinn etter at kompetansesenteret er bygget.

Ikke bare eie

Målet til alle de tre aksjonærene som stadfestet i aksjonæravtalen for det nye selskapet, er ikke bare å eie et bygg.

- Verdiskapingen for kommunen som eier er ikke først og fremst forrenting av kapitalen. Gevinsten er arbeidsplasser og etablering av næringsliv i kommunen. Dette er en av fremtidens næringsveier i Åfjord, sier Johansen.

- Håpet er selvfølgelig at dette bare er begynnelsen, og at det kommer spin-off effekter der andre ønsker å knytte seg til fagmiljøet i fornybar sektor vi etablerer oss i. Vi må ha lokaliteter som gjør det mulig, sier rådmannen.

1 million

Kommunestyret i Åfjord vedtok i slutten av juni et utkast til aksjonæravtalen og stiftelsesdokumentet for selskapet. Selv om kommunen i denne runden går inn med egenkapital på 300 000 kroner, har kommunestyret allerede bevilget inntil en million kroner i egenkapital eller låneopptak slik at administrasjonen har mulighet til å gjøre nødvendige investeringer etter behov og underrettes om utviklingen i etterkant.