Pokémon Go har eksplodert i løpet av den siste uken, også i Fosen. Spillet hvor du skal gå, jage og fange Pokémons rundt om i verden har fått tidligere inne-sittende dataspillere til å bevege seg ut i ett stort tempo.

Bastian Sæter Lein (22), Ane Kirkbak (19) og Håkon Borgen Berg (23) har også blitt bitt av basillen.  Kirkbak er fortiden på krykker. Derfor valgte ungdomsgjengen å kjøre rundt på jakt etter monstre. De parkerte bilen ved et av stedene i Brekstad som tiltrekker seg mange spillere. Også lørdag kveld var det mange spillere her. Over plassen la Lein merke til en mann som holdt rundt en liten gutt. Først trodde han at det var en far som snakket til sønnen.

- Men da han slapp taket, løp gutten unna så fort han kunne. Så kom mannen mot oss, forteller Lein.

Siktet på bakhodet

Bakruta til ungdommene var åpen, i baksete satt Berg sammen med to andre. Plutselig stakk den godt voksne mannen hodet inn. "Spiller dere Pokémon? Ha dere vekk!" "Stekk av nu," skal mannen blant annet ha skreket til passasjerene.

- Vi hadde ikke plaget han i det hele tatt. Så vi skjønte det ikke. Vi var  også på offentlig plass. Han sa at vi måtte respektere hans privatliv og at han hadde fest, forteller Kirkbak.

De tre forteller at mannen var full. Mannen skal ha truet med å ringe politiet hvis de ikke flyttet seg. Så skal han, ifølge ungdommene, ha forsøkt å slå sjåfør Lein i bakhodet, men han bommet og traff nakkeputa i stedet.

- Det smalt godt i nakkeputa. Da gikk jeg ut, sa jeg at det var vi som skulle politiet. Da forsvant han, forteller Lien.

Aggressiv og full

Dagen etter snakket de med flere som skal ha opplevd lignende situasjoner med mannen samme kveld.

- Han var veldig aggressiv og full. Det var ikke trivelig, forteller Berg som satt i baksetet.

- Én ting er mot oss, det kan vi takle. Men ikke at han gikk i mot unger, de var sikkert livredde, sier Lein.

Gikk ikke til politiet

Ungdommene forteller at det er uskyldig spill som de mest spiller av nostalgi, samtidig som de kommer seg ut. Selv om det også er mange voksne som spiller spillet, tror de at det er mange voksne som ikke forstår hva de holder på med.

Politiet på har ikke hørt om hendelsen når Fosna-Folket ringer, de rapporterer om en ellers rolig helg.

Lien forteller at de ikke gikk til politiet da det ikke var snakk om direkte vold.

- Vi kan skjønne at han kan bli irritert over at det samles mange folk, men vi ser ikke opp til han. Vi leter etter pokémons. Stedet er en «hot spot» uansett. Det er i sentrum, og det kan være andre arrangement der som skaper mer bråk.

- Spillet er genialt

Gjengen lot seg ikke skremme, og har fortsatt pokémon-jakten. Alle tre hadde lastet ned spillet lenge før det var offisielt lansert her til lands og er frelst.

- Du skal ut å fange pokémon i det virkelige liv. Spillet baserer seg på GPS og Google Maps. Du går rundt og kan se det som skjer i nærheten. Siden det er basert på Google Maps får du også inn i minnesmerkene folk har lagt inn i karttjenesten fra før, forklarer Berg.

- Det som er som er så genialt er det at du må ut å gå, sier Kirkbak.

- Jeg har aldri vært så mye ute og gått før, ler Lein.

Nostalgiske spillere

Foruten at spillerne må ut å gå for å finne og fange Pokémon, så skal egg også klekke. Dette gjøres ved at du må gå, kjører eller sykler du for fort vil egget bli ødelagt. Etter at man har fått Pokémon så må man sørge for at den går opp i level og kjempe mot andre spillere i nærheten. Er du sterk nok, kan du forsøke å ta over en såkalt «gym.» Poenget er at dette skal skje i den virkelige verden, du er nødt til å gå ut og du er nødt til å komme i kontakt med andre mennesker.

Pokémon ble lansert som et rollespill fra Nintendo i 1996, hvor det blant annet har blitt laget tv-serier, samlekort og mer. Og det er dette Kirkbak, Berg og Lein husker.

- Vi spiller det på grunn av nostalgi og fordi det er et artig konsept. Vi samlet på kort da vi var mindre. Jeg tror det er fleste som spiller det er fra vår generasjon.

Utfordring på Fosen

Over 47 millioner i verden har lastet ned spillet til nå. Flere steder i verden ser man hopetall av spillere samle seg. Men det er ikke bare bare å spille spillet på Fosen.

- Det er en utfordring er på Fosen. Det er flere Pokémons og forskjellige stopp i tettbebygde strøk. Derfor har vi denne plassen i Brekstad som er best egnet.

Berg, Kirkbak og Lein regner med at interessen for spillet vil holde seg stabilt over lengere tid, før interessen avtar. Samtidig har utviklerne lovet at spillet skal bli bedre, derfor kan interessen holdes oppe i lang tid fremover. Kanskje helt til vinterkulda setter inn?

- Jeg vet ikke, det regna i Brekstad på lørdagen, men det stoppet ikke spillerne. De gikk rundt med batteribankene sine, sier Berg.

Ungdommene har ingen planer om å gi seg med spillet for det første, og for dem er det ikke en døgnflue.

- Vi skal holde på til vi er best.

Spillet Pokémon Go baserer seg på de virkelige omgivelsene.