Rådgiver Norunn Kosberg har det siste året beredet grunnen for ansettelse av en livssynshumanist i Forsvaret. Fra årsskiftet skal funksjonen være på plass, sammen med en feltimam.

Begge ansettelsene skjer i toårige prosjektstillinger. Som feltimam skal det ansattes en muslim, mens en humanetiker er tiltenkt rollen som feltlivssynshumanist. I praksis skal de som fyller de to stillingene være alternativer til rollen som feltprestene fyller. Medregnet de som avtjener verneplikt, så er det mellom 55 og 60 prester i Forsvaret.

-Nybrottsarbeid

- Dette blir nybrottsarbeid, sier rådgiver Norunn Kosberg, som sjøl blant annet har erfaring som fylkessekretær i HumanEtisk Forbund (HEF) avdeling Sør-Trøndelag. Hun har arbeidet med å definere innholdet i begrepet feltlivssynshumanist samt stillingen som skal fylles fra årsskiftet. På sikt legger hun ikke skjul på at hun ønsker flere stillinger som feltlivssynshumanist i det norske forsvaret.

- Vi har blant annet sett til Nederland, der man har mange ansatte i tilsvarende stillinger i forsvaret, sier Kosberg.

Nylig var Kosberg og besøkte Ørland flystasjon i forbindelse med sitt arbeid. Her fikk hun blant annet snakket med en del vernepliktige soldater.

- De skrøt av presten, men ga også uttrykk for at det ville vært det samme om han var en muslim, sier Kosberg.

- Ønsker valgfrihet

En som ønsker det nye tilbudet velkommen er major Tormod Overland, som selv er humanetiker.

- Jeg ønsker en valgfrihet velkommen i Forsvaret, sier han. Overland viser blant annet til at det er prester, også vernepliktige prester uten militær erfaring fra før, som underviser i faget etikk og militærmakt. Han mener at en humanetiker kan bli et godt supplement i denne undervisningen.

Soldatene i sentrum

Gunn Berit Tangen, leder av HEF avdeling Fosen, mener også det er på høy tid at humanetikerne får innpass i Forsvaret, helst på lik linje med kirkens kvinner og menn.

- HEFs mål har vært at det ikke skal være noen prester i Forsvaret. Når vi ikke har lyktes med dette, så har vi landet på plan B, der vi vil bli invitert inn, sier Tangen.

Både Tangen og Kosberg sier at det er hensynet til soldatene som står i sentrum. Når eksempelvis en soldat i tjenesten opplever behov for en samtalepartner, så er tanken at vedkommende skal få et valg om hun eller han vil snakke med en prest eller en livssynshumanist. På samme måte skal det også være et alternativ til seremonien og rollen en feltprest i dag har når en soldat eller offiser mister livet i tjeneste.

- Ved Ørland flystasjon har vi i dag tre prester. Det kunne for eksempel vært to prester og en feltlivssynshumanist, avslutter major Tormod Overland.