Navnet dens er ikke helt beskrivende: Mårhunden er ikke verken en hund eller en mår, men derimot en slektning av reven. Den finnes i Norge, men er svartelistet.

– Et veldig uønsket dyr

Edmar Bakøy ved Ørland og Bjugn landbrukskontor er glad for at det ikke har kommet meldinger om mårhundobservasjoner på Fosen det siste året.

– Det er et veldig uønsket dyr som formerer seg fort. Har man bare én går det jo bra, men er det flere har man større problemer. Mårhunden kan bringe med seg sykdom, spesielt en type bendelorm som også går på mennesker, om man for eksempel under bærplukking kommer i kontakt med avføring fra dyret. Ikke minst er mårhunden en habil svømmer. Jeg bruker faktisk å kalle den en rev som kan å svømme, og den kan ta hekkende fugler.

Ingen helt sikre observasjoner

De tidligere påståtte observasjonene har blant annet vært utover mot Beian og Garten, og mistanker har det vært i Rissa og Åfjord også. Men ingen av dem har vært 100 prosent sikre.

– Vi har dessverre ikke bilder eller prøver av hår eller avføringer som beviser at mårhunden har vært på Fosen, forklarer Bakøy. – Samtidig har vi ingen grunn til å mistro dem som har meldt inn observasjoner.

– Skulle man se en mårhund så gjelder det samme som før, å prøve å få fanga den. Den beste metoden er å få på et slikt dyr en radiosender eller en såkalt judassender. Da vil mårhunden lede oss til eventuelle andre artsfrender i området.

I fjor ble det satt opp viltkamera i nærheten av Rusasetvatnet, men man så ikke noe særlig mer enn fugl, grevling og rev.