Det sier Randi Kvernstad på Ørlandet, som nylig opplevde alle hundeeieres mareritt.

Kvernstad er stor hundeelsker, som forleden var på luftetur med sin egen og søsterens hund. Underveis på runden skjedde derimot noe svært alvorlig. Et stykke på veien satte søsterens puddel seg ned i veikanten. Like etter ser Randi noe mørkt som fyker forbi, før det angriper hunden.

Ropte om hjelp

- Det skjedde så raskt. Jeg prøvde å beskytte puddelen, uten å lykkes. Jeg ropte også på hjelp, men fikk ingen respons. Til slutt satte jeg foten mellom hundene, og klarte med det å avverge det siste angrepet. Hunden som angrep frådet mot meg, før den til slutt forsvant, forteller Randi. Sin egen hund berget hun underveis opp på skuldrene sine.

Tilbake lå puddelen «Tassen» med flere bittskader. Hunden ble tatt med til dyrlege, som behandlet skadene og ga en penicillin-kur. I den nærmeste tida etterpå var puddelen derimot sterkt preget av angrepet. Ifølge Kvernstad virket den fysisk redusert, og oppførselen var samtidig blitt forandret. En dag ble hunden fysisk enda verre, og eieren tok den med til dyrlege. Der ble den avlivet.

Sorg og skyldfølelse

- Søsteren min har naturlig nok sørget mye. Hunden betød mye for flere. Jeg har også slitt med sterk skyldfølelse, siden jeg ikke klarte å beskytte hunden. Det gikk utover helsa mi, og etterpå ble jeg sykmeldt en ukes tid. Det føles vondt og bittert å miste en hund på denne måten. Opplevelsen gjorde sterkt inntrykk, og har preget meg mye, fortsetter Kvernstad.

Hunden som angrep er på størrelse med en schæfer. Den har også tidligere begått lignende overfall. Det siste angrepet er anmeldt av eierne av puddelen, Tove Grande Grøtan og Gudmund Grøtan. Randi Kvernstad understreker at hun ikke bærer nag til hunden eller eieren. Hun oppfordrer derimot alle hundeeiere til godt hundehold, slik at episoder som denne ikke skjer igjen.

Opptil seks måneders fengsel

Hundeangrep kan generelt gi eieren opptil seks måneders fengsel.

Rune Halvorsen er lensmann i Ørland og Bjugn. Han verken ønsker eller kan uttale seg om den aktuelle saken. Han sier samtidig at politiet noen ganger etterforsker angrep fra hunder.

- Vi får normalt inn noen få slike saker hvert år. Disse etterforskes som normalt. På generelt grunnlag vil jeg oppfordre alle hundeeiere til godt hundehold, sier Halvorsen.

Lensmann Rune Halvorsen sier de normalt får inn noen få slike saker hvert år. Foto: Paul Aage Hegvik