Tidlig i juli kom nyheten om at det private helseforetaket Unicare har inngått kontrakt med Helse Midt-Norge RHF om å starte et nytt rehabiliteringstilbud på Hysnes.

Stort foretak

Unicare er et av Norges største private helseforetak, og er også etablert i Sverige. Ifølge selskapets egen hjemmeside, leverer de tjenester innen bedriftshelse, psykisk helse, hjemmetjenester, brukerstyrt personlig assistanse, fysikalsk medisin og rehabilitering. De tilbyr også boliger for personer med sammensatte behov og for unge dekket av barnevernsloven, og drifter seks sykehjem i Oslo.

Det som skal tilbys på Hysnes, beskriver selskapet som «et spesialisert, tverrfaglig og evidensbasert rehabiliteringstilbud som en del av spesialisthelsetjenesten». De 38 plassene skal fordeles på delytelsene kronisk utmattelsessyndrom for ungdom og voksne, hjerneslag og traumatiske hjerneskader, kronisk muskel- og bløtdelssmerte og sykelig overvekt hos barn, ungdom og voksne.

Klaget på prosessen

I forrige uke skrev Fosna-Folket at Lukas Stiftelsen, en ideell aktør som driver helseinstitusjonen Betania Malvik, har klaget til KOFA, Klagenemnda for offentlige anskaffelser, på anbudskonkurransen der Unicare gikk seirende ut.

Ingfrid Eggen Skogrand, som er direktør hos Betania Malvik, sa til Fosna-Folket at hun ikke hadde grunn til å klage på de andre tilbyderne, kun på prosessen. Men hun reagerer på at man ikke anerkjenner viktigheten av kontinuitet, innforstått at man heller burde kjøpt tjenester hos en allerede veletablert aktør, og bygd på videre på kompetansen hos Betania Malvik.

Adresseavisen skrev også nylig om ulike reaksjoner på at Helse Midt-Norge velger en kommersiell aktør foran en ideell, samtidig som regjeringen har varslet at de ønsker økt bruk av ideelle aktører.

-Pass på profitten

Hos Fagforbundet er talen klar: -Vi har erfaringer fra Oslo som ikke tilsier at man skal være så glad for å få Unicare til Fosen, sier informasjonssjef Tone Zander.

Forbundets tidsskrift Fagbladet har ved flere anledninger kommet med meget negativ omtale av Unicare. Det gjelder blant annet at Una Aas og Tom Tidemann, som startet selskapet i 2008, skal ha tatt mange i millioner i utbytte av driften. Videre har flere av selskapets ansatte vært svært misfornøyde med lønnsforholdene, blant annet fordi nyansatte skal ha fått vesentlig høyere lønn enn ansatte med lang fartstid.

-De er som andre kommersielle aktører, sier Zander.

-De skal tjene penger. Derfor har de generelt færre ansatte, og færre ansatte med helsefaglig utdanning. Vi har også erfaring med at ansatte har hatt dårligere lønn og pensjon enn sine kollegaer i kommunale virksomheter. Så her må kommunen og de tillitsvalgte følge godt med på dette området.

-Uforutsigbarhet

Fagforbundet i Trøndelag sier de ikke kjenner Unicare like godt som sine kollegaer i Oslo. -Vi er ikke per definisjon imot private aktører i helsevesenet, og vi er jo glade for at helsefortet på Hysnes får arbeidsplasser. Men generelt er vi veldig skeptiske til anbud i helsevesenet, sier nestleder Gunn Elin Flakne.

-Anbudsprosessene er jo kostbare i seg selv, og så blir det i praksis så man konkurrerer på lønns- og arbeidsforhold. Det er som regel det billigste alternativet som vinner, mens kvalitet ikke nødvendigvis blir tatt ad notam. I prosessen der Unicare nå vant frem, er en av taperne LHL-klinikkene på Røros, som kvalitativt er et meget bra tilbud. Når krona styrer, blir resultatet en uforutsigbarhet som ikke er bra for det norske helsevesenet.

-Unicare er forpliktet

-Vi har gjennomført en anbudsrunde der vi har lagt vekt på kvalitet, tilgjengelighet og pris, sier Tor Harald Haukås, som er kommunikasjonsdirektør i Helse Midt-Norge RHF.

-Deretter har vi forhandlet med dem som har levert tilbud. I kvalitet ligger det krav om medisinsk kompetanse og pleiefaglig kompetanse. Unicare er bare en av flere vi nå har inngått avtale med, og dette er både ideelle og kommersielle drivere, utdyper Haukås.

-Unicare er forpliktet til å forholde seg til de avtalene vi har for arbeidslivet i Norge. Utover det ønsker ikke jeg å kommentere dette. Det som går på den konkrete driften og på utbyttepolitikk må Unicare få svare for selv.

Unicare har imidlertid ikke svart på Fosna-Folkets gjentatte henvendelser.

-Kun en gladnyhet

Ordfører i Rissa kommune, Ove Vollan (H), er imidlertid klar på hva han mener om Fagforbundets uttalelser.

-Unicare har pasienten i fokus. Fagforbundet har jo en klar agenda i denne saken, de er nærmest av prinsipp imot private aktører. At Unicare kommer til Rissa er noe vi har jobbet knallhardt for, og 40 nye arbeidsplasser til Rissa er selvsagt kun en gladnyhet. Hva skulle vi ha gjort? Bygd opp en ideell organisasjon i kommunal regi? Det har vi da slett ikke råd til. Vi har et fantastisk godt forhold til Unicare, og at de kommer hit er kun positivt. Skulle noe komme i veien for denne etableringen, vil det være forferdelig trist for Rissa.

Tone Zander, informasjonssjef i Fagforbundet, ser liten grunn til å juble over Unicares etablering på Hysnes. Foto: Fagforbundet