Saken om de to ankerene fisker Kåre Hellem fikk på garna i 2008 har tatt en uventet vending. Advokat Ståle Hellesø er på sporet av eieren av det ene ankeret.

Da Hellem ble dømt til å betale ei voksen bot tidligere i vinter, var det fordi en mente fiskeren hadde tilegnet seg og gjort skade på et kulturminne som er statens eiendom.

Privat eiendom

Advokaten har imidlertid skaffet seg dokumentasjon på at det ene ankeret stammer fra skipet Alice som var bygget i 1908 og forliste i Bjugnfjorden i 1956. Et viktig poeng for aktoratet var at dette ankeret er statens eiendom fordi det er over 100 år gammelt. Nå sitter Hellems forsvarer med sjøforklaringen fra 1952 og der er det også henvist til eieren og selskapet som forsikret fartøyet. Når forsikringen er utbetalt, er vraket forsikringsselskapets eiendom. Det er dette selskapet Hellesø har sporet opp. Når han finner eieren av selskapets aktiva har han også funnet dagens eier. Saken er ennå ikke berammet, men en regner med at den kommer opp i månedsskiftet oktober november.

Kulturminneloven

Når det gjelder kulturminneloven gjelder den i alle tilfelle gjenstander som er over 100 år gamle, sjøl om disse måtte være i privat eie. Dermed kan en person fremdeles tiltales for å ha ødelagt den. Spørsmålet er om gjenstanden etter lovens bokstav er over 100 år. Det må ifølge advokaten være når den er 101 år. Ankeret, som er en del av skipet, var 100 år i 2008. Hellesø prosederte allerede i første rettsinstans hardt på at ankeret må reknes som en del av skipet og at alderen dermed er den samme som skipets byggeår. Aktoratet mente derimot at anker var noe som var om bord i skipet i likhet med lasten. For forsvaret vil det fremdeles være et poeng at et anker er en del av skipet og må dateres til samme år som fartøyets byggeår. Om det skulle dreie som om et eldre anker som er gjenvunnet, blir dette det samme som om en mynt av eldre dato er myntet på ny. Dateringen skriver seg fra det år den er myntet, ikke fra det år noen for første gang bestemte seg for at metallet i den skulle brukes i en mynt.

–Vi har tro på at Kåre Hellem vil bli frikjent av Lagmannsretten, uttaler Hellesø til Fosna-Folket.

ANKERET som ble tatt opp av Kåre Hellem trudde en først kom fra fartøyet Kysten. Senere har en funnet ut at det stammet fra Alice som forliste i 1956.
VITNE Leif Johansen var med da Alice forliste i 1956.