Endringene i avskrivingsreglene ble annonsert i statsbudsjettet i oktober i fjor, og nå foreligger det konkrete forslaget som partiene Høyre, Fremskrittspartiet, Venstre og Krf står bak.

Forslaget innebærer at vindkraft avskrives lineært med 20 prosent over fem år. Noe som igjen innbærer en skattelette på rundt 600 millioner kroner til vindkraft.

- Et kvantesprang

- Det er et kvantesprang fra den ordningen som har vært før, og det er et forslag som kommer til å bli vedtatt, sier Andre Skjelstad (V), stortingsrepresentant fra Nord-Trøndelag til Fosna-Folket.

- Dette vil ha stor betydning for vindkraftprosjektene som planlegges på Fosen og lenger nord i Trønderlag. Vi forventer nå at de mest lønnsomme prosjektene kommer i gang, utdyper han.

Leder for Transport- og kommunikasjonskomiteen på Stortinget, Linda Helleland (H), påpeker at det ikke er politikerne som skal sitte å bestemme hvilke prosjekter som blir vedtatt, men at de vil legge til rette for at det er de beste vindprosjektene som blir realisert.

- Vi vil legge til rette for at det er prosjektene med de beste vindressursene som når frem, og at det ikke er andre prosjekter over grensa til Sverige som blir foretrukket. For oss er dette starten på det grønne skiftet, og det å gi næringen mulighet til å investere i Trøndelag, sier hun.

Høringsfristen er satt til 30. mars i år. Avskrivningsreglene vil gjelde investeringer fra og med 2015 til og med 2020 når godkjenningsperioden for norske elsertifikatanlegg utløper.

- Dette er ment som et signal om at det er bare å komme i gang med vindkraftutbyggingen. Det kan man gjøre når det er et flertall som står bak forslaget, påpeker Helleland.

Lenge etterspurt endring

Kraftselskapene har i lengre tid etterspurt endringer som fører til at det ulike skattenivået mellom Norge og Sverige utjevnes.

Energidirektør i Trønderenergi, Tormod Eggan, sier til Fosna-Folket at forslaget som nå foreligger er med på å utjevne cirka halvparten av de skatteforskjellene som har vært mellom Norge og Sverige, og bidrar til en harmonisering som i større grad fører til at det er de beste prosjektene som vil bli realisert.

- Det er kraftig steg i riktig retning, og øker sannsynligheten for at prosjektene som det skal investeres i før 2020, skjer i Norge og i Trøndelag, fremfor Sverige. Det er viktig for oss med forutsigbarhet, og denne høringen gir forutsigbarhet i og med at den allerede er sikret et flertall i Stortinget. Det betyr veldig mye for oss at vi får dette avklart, sier Eggan.

- Sannsynligheten for utbygging øker

De endelige investeringsbeslutningene for de tre store vindparkene på Fosen skal tas i juni, og arbeidet med utbyggingen starter da eventuelt i løpet av sommeren.

Slik det ser ut nå, vil vindmølleparken på Storheia i Åfjord og Bjugn bli utbygd med en installert effekt på 250 MW (Megawatt). Kvenndalsfjellet i Åfjord er planlagt å ha en installert effekt på 110 MW, mens den i Roan en installert effekt på 240 MW.

Det er Fosen vind, som eies av Statkraft, Agder Energi, TrønderEnergi og NTE, som har gått sammen i planleggingen om å bygge ut de tre store vindparkene på Fosen, i tillegg til en høyspentledning fra Namsos til Storheia i Bjugn. Den totale summen på planene er beregnet til syv milliarder kroner.

Eggan, energidirektør i Trønderenergi, vil foreløpig ikke si om dagens høringsforslag medfører et klart ja for vindkraftutbyggingen på Fosen, men presiserer at sannsynligheten for at det investereres er betydelig større nå som forslaget er kommet på bordet.

- Vil få stor betydning for lokal næring

Han fremhever betydningen en eventuell utbygging vil medføre for den lokale næringen på Fosen.

- Vi har erfaringer med utbyggingen av Bessakerfjellet. Der havnet én av syv kroner av det som ble investert på lokale hender, sett bort fra selve kostnadene på vindturbinene, sier Eggan.

Daglig leder i Fosen vind, Kristian Aa, sier at endringen i avskrivingsreglene selvsagt er positivt for den investeringsbeslutningen som skal tas i juni, men påpeker samtidig at det er mange faktorer som spiller inn i avgjørelsen om å realisere vindkraftprosjektet på Fosen.

- Den fremtidige strømprisen, prisen på elsertifikatene, hva parkene vil koste å sette opp og drive, er også blant de viktige momentene i beslutningsgrunnlaget, påpeker han.

Tormod Eggan, energidirektør i Trønderenergi og styremedlem i Fosen vind, sier at forslaget som er lagt ut i dag innebærer et kraftig steg i riktig retning når det gjelder realiseringen av vindkraftutbygging i Trøndelag. Foto: Pressbilde: Trønderenergi