- Det er trivelig å være her. I lag med ungdommene. Slitsom mens det står på, men koselig, sier Aase Dyrendahl og Turid Bårli som sammen med Osama fra Syria er på plass for å servere lunsj den dagen vi stikker innom.

Suksessfaktor

- Jeg tror vi har funnet fram til en fin rullering, sier Magnar Bremeraunet på Frivilligsentralen. Han er ansvarlig for å få listene med frivillige til å gå opp, og Aase og Turid som er på jobb i dag forteller at de tar ei vakt hver tredje uke. Etter at lunsjen er servert og oppvasken tatt, kan de selv sette seg ned og spise dagens lunsj.

- Det er viktig at de som har denne hjelperollen har frihet til å bestemme selv hvor mye de vil ta på seg, påpeker Bremeraunet.

- Det har definitivt vært en suksessfaktor for oss at Frivilligsentralen er sterkt inne i bildet her. Det er mange ting som skal på plass for at dette skal fungere, sier folkehelsekoordinator Eva Støbakk.

- God mat

Også ungdommene ser ut til å trives med å kunne stikke i kantina å hente mat, som oftest varm, i stedet for å spise matpakke.

- Det pleier å være god mat, sier de mens lukta av fiskekaker har spredd seg utover kantina denne dagen. Dagens meny er fiskekaker i brun saus, råkost av gulrot og kålrot og poteter. Om første porsjon ikke er nok, er det bare å hente påfyll.

-Jeg trives sammen med ungdommen sier Aase Dyrendahl. Foto: Sigrun Overland

25 kroner

Litt over halvparten av de 400 elevene som går på Åsly har valgt å kjøpe lunsj to ganger i uka. De betaler 25 kroner for ett måltid.

- Det er kostpris, pluss en femkrone ekstra som vi setter av i en buffer, forklarer Liv Heide. Lærerne har for øvrig også mulighet til å kjøpe lunsj, men de må betale 40 kroner for et måltid.

Spørreundersøkelse

- Vi skal ut med en spørreundersøkelse nå for å finne ut hva som er årsaken til at ikke enda flere velger å benytte tilbudet, sier Einar Risvik som er prosjektleder for RissaMat. Han mener det kan være flere årsaker til det.

- Noen elever liker ganske enkelt matpakke bedre, eller at foreldrene synes det er bedre. Andre kan være veldig kresne og vil derfor selv smøre maten sin, og noen synes kanskje prisen blir for høy, spesielt om de har flere elever på skolen, sier Risvik.

Dagens hverdagshelter, fra v. Aase Dyrendahl, Turid Bårli og Osama fra Syria sammen med tilrettelegger Magnar Bremeraunet fra Frivilligsentralen. Foto: Sigrun Overland

- Hverdagshelter

Etter at Rissa startet ordningen med skolelunsj etter at nyskolen ble tatt i bruk, har det vært en del prøving og feiling, men de som har arbeidet med dette gir skolen skryt for å ha vært veldig positive. At mange frivillige ønsker å hjelpe til er også et «must».

- De er våre hverdagshelter, sier Risvik.