Fjorårets kulturhage trakk mye folk, til tross for at været ikke var det aller beste da heller.

– Vi hadde fullt hus, forteller Hauger.

Bryllupsdagen

Tilfeldighetene vil at datoen for årets utgave faller på 16. juni. Da har Moen og Hauger tiårs bryllupsdag.  Ekteparet ble kjent med Stranda 13 for to år sia. De fant en eiendom med utsikt utover Tarvafjorden med «Grotta» og «Blondehuset», Urtehage og vannspeil, langhus og vinterhage, portaler og et eget kjøkkenhus.

– Vi falt pladask for dette stedet og bestemte oss for å kjøpe det, forteller Hauger.

Etter ei stund i den nye heimen fant de ut at de ville nytte eiendommen til noe mer enn et sted å bo for to personer. Riktignok har de barn begge to, men de ville åpne heimen for flere. De tar en sum i inngangspenger, men Hauger sier det ikke er i den hensikt å profittere på tiltaket.

– Det er til å dekke utgiftene og eventuelt legge inn i et seinere arrangement, sier hun.

Kunstnerne

Et av kulturinnslagene er serveringa. På menyen står baccalao og kalkungryte.  Geir Tosaunet aka «Smiley» bidrar både med egne malerier, musikk og matlaging. Han har nylig vendt tilbake til Norge fra sitt frivillige eksil på Boracay på Filippinene for å tilbringe sommeren i moderlandet.

Mailiss Petterson er et annet kunstnernavn en kan stifte bekjentskap med på Stranda. Hun arbeider i ull og silke, og disse materialene lager hun mellom annet fantastiske skulpturer.

Sissel Olsen er kjent for det lokale publikum. Med sin enestående sikre og unike strek som hun har finpusset og utviklet gjennom år, har hun etablert seg en solid plass i det lokale kulturliv.  På stranda stiller hun ut maleri.

Smykker

Toril G. Oksvold er en annen kjent lokal skikkelse som stiller ut grafikk og akvarell. Videre finner vi Irina Moens kunstdukker, Ingun Tofts smykker og Creative Touch. Det siste er tekstiler fra Nepal.

– Det blir et foredrag om solidaritetsarbeid i Nepal, forteller Hauger. Hun har fått et forhold til landet gjennom at hun gjennom jobben hadde kontakt med studenter fra landet.

På programmet står også minikonserter med Uthaug Songlag, Eivind Bjerksetmyr, Øystein Hegvik, Sunniva Dalehavn og Andrine Aas.

Da Hauger og Moen flyttet inn i Stranda 13, fikk mange de forskjellige slags tilbakemeldinger. Noen av dem var av typen «er det ikke mye å holde i stand». Andre sier derimot «oi, så fantastisk» og at det er som en flik av Provence har blitt transplantert til Midt-Norges.

Sommergalleriet

Planer om et slags sommergalleri dukket fort opp etter at de bosatte seg her i juli 2014. Ei prosjektgruppe ble satt ned for å jobbe med saken. Der var Arnstein Mikkelhaug, Gunn Røstad, Brit Hauger og Kjell B. Hauger Moen. Gryende planer om et sommer-event vokste fram, og disse manifesterte seg altså i fjorårets kulturhage. Eiendomen er en severdighet i seg sjøl, og med salgsutstillinga med både lokale og utenbys kunstnere innen forskjellige kunstarter, er den blitt en lokal attraksjon.

– Vi prøver oss fram, forteller Hauger. Moen forteller at de har fått forespørsler fra folk som kan tenke seg å stille ut til neste år.

Mye arbeid

Moen har besøk av sønnen Martin på 16 år, Han bor på Ekne på Innherred, men har vært hos faren i noen dager for å gi ham en hjelpende hand. Han kan skrive under på at det er nok å henge fingrene i.

– Det er mye arbeid med dette, og jeg har bare bidratt med en brøkdel av det, sier han.

Hauger synes imidlertid det er artig å holde på med dette.

– Det genererer hyggelige opplevelser. I fjor fikk vi mange positive tilbakemeldinger, forteller hun.