Prosjektleder Kari Frøseth og prosjektmedarbeider Ketil Kvam i landbruksutviklingsprosjektet for Ørland og Bjugn har i samarbeid med Skjetlein grønt kompetansesenter tatt initiativ til et kurs i Ørland-Bjugn der deltakerne får mulighet for å avlegge agronomeksamen.

- Mange i landbruket har solid utdanning, men bare et fåtall er landbruksutdannet, sier Frøseth om bakgrunnen for utdanningstilbudet.

- Helt enig

Leder Arne Hernes i Ørland bondelag er udelt positiv til at det blir en desentralisert agronomutdanning i Fosen i regi av Skjetlein grønt kompetansesenter. Hernes, som sjøl er både agronom og agritekniker, er helt enig med prosjektleder Kari Frøseth i at mange i landbruket er godt utdannet, men at for få er landbruksutdannet.

Ingen formelle krav

Kurset som planlegges i Fosen vil gå over tre semestre. Det skal legges opp slik at folk som er i arbeid, enten det er som gårdbrukere eller annet arbeid, skal kunne delta.

- Vi snakker om en videregående opplæring uten formelle krav til søkere, sier prosjektmedarbeider Ketil Kvam til Fosna-Folket.

- Er en bedriftsleder

I løpet av tre semestre vil deltakerne få innsikt i ulike emner knyttet til landbruksnæringa.

- En bonde er en bedriftsleder. Vi legger derfor opp til mulighet for en fordypning i økonomi, sier Frøseth om tilbudet. Fortsatt gjenstår det å få på plass detaljer rundt selve opplegget, men Frøseth og Kvam sier det vil være naturlig å søke samarbeid med et etablert skolemiljø, som for eksempel Fosen videregående skole. Planen er at man i løpet av januar skal arrangere et informasjonsmøte, blant annet for å lodde interessen for et slikt utdanningstilbud.

Tilpasset kystklimaet

Skjetlein grønt kompetansesenter har allerede et lignende tilbud for fjellregionen. Kurset i Fosen er tenkt sydd over samme lest, men tilpasset kystklimaet.

- Vi må forholde oss til læreplanen som vi må følge. I tillegg kan vi foreta en spissing som et ekstratilbud, sier rådgiver Øydis Marie Mo ved Skjetlein grønt kompetansesenter. Hun har jobbet mye med opplegget som nå tilbys i fjellregionen, og sier at man der valgte å la deltakerne komme med forslag til fordypningstema. Hun ser det som mulig at man gjør det samme også i Fosen.

Oppstart til høsten

- Når vil det være mulig å komme i gang med undervisningen i Fosen?

- Det er lærekreftene som er begrensningen. De som skal være lærere må være villige til å undervise på kveldstid over en lengre periode, sier Mo. Hun ser det som mulig å forsøke å komme i gang høsten 2015, forutsatt at interessen er stor nok i Ørland og Bjugn.

Prosjektleder Kari Frøseth og prosjektmedarbeider Ketil Kvam i landbruksutviklingsprosjektet for Ørland og Bjugn har tro på utdanningstilbudet rettet mot lokale gårdbrukere. Foto: Skjalg Ledang