– Så langt har vi fått urovekkende tilbakemeldinger fra veterinærene. Det er mange områder som er brunsvidd etter isbranner, noe som fører til mangel på mat hos dyrene, sa distriktssjef i Mattilsynet for Innherred og Fosen, Ludvig Sjaastad, til Fosna-Folket 20. mai.Dårlige beiteforholdSituasjonen for utegangersauene på Fosen er flere plasser fortsatt utfordrende. Da Fosna-Folket omtalte saken siste hadde man ikke kartlagt så mange områder, men nå har Mattilsynet fått flere svar.Les også: Bonde frykter 700 sauer får for lite mat

– Tilbakemeldinger fastslår at beiteforholdene for utegangersau i kystnære områder på Fosen akkurat nå jevnt over er like dårlige som beskrevet fra andre områder lenger sør, forteller Sjaastad.– Vi har startet forfraI vinter hadde Mattilsynet et større tilsynsprosjekt med fokus på dyrevelferd hos utegangersau. Det ble gjennomført et 40-talls tilsyn av Mattilsynets egne inspektører. Dyrevernnemnda var også sterkt delaktig.

– Nå har vi igjen fokus på fôrmangel på grunn av isbrann og lite nedbør, og vi har startet forfra igjen, forteller Ludvig Sjaastad.– Dyrene må slaktesNår det gjelder fôrmangel er distriktssjefen klar på hvem sitt ansvar det er og hvilke tiltak som må gjøres.– Det er bøndene sitt ansvar og de må kjøre inn tilleggsfôr om det er begrenset tilgang på mat. I verste fall må dyrene slaktes om det ikke er mulig å sørge for godt dyrehold.Avhengig av publikumHan mener at Mattilsynets inspeksjoner er viktig, men at bekjentgjøring i media også er en nødvendig del.– Vi har begrensende ressurser og vi er helt avhengig av tilbakemeldinger. Om publikum ser noe i forbindelse med dyrehold som kan være av interesse for oss, håper vi folk tar kontakt med Mattilsynet, sier Sjaastad.