Det var adressa.no som først meldte om saken.Kollektivselskapet AtB har tidligere varslet at det lå an til et underskudd i forhold til budsjett på 50 millioner kroner. Nå viser beregninger at underskuddet kan bli over dobbelt så stort. Selskapet går mot et underskudd på 108 millioner kroner i 2014.Flatet utIfølge fylkesrådmannen i Sør-Trøndelag, Odd Inge Mjøen, skyldes store deler av budsjettsprekken en bråstopp i passasjerveksten. AtB hadde budsjettert med en vekst på åtte prosent.– Én måned etter at budsjettet ble satt i september, flatet veksten ut, sier Odd Inge Mjøen.

Vil foreslå takstøkningFylkesrådmannen forteller at rundt 90 millioner kroner skal tas inn innenfor eget budsjett. Han vil nå foreslå at resterende skal dekkes av kundene, etter innspill fra AtB.– Vi vil foreslå at kollektivtakstene fra høsten økes slik at det kan tas inn 18 millioner kroner, sier Mjøen.

Forslaget skal opp til behandling på politisk nivå i Fylkestinget 17. og 18. juni på Frøya.

- Uventet

Erlend Solem, fylkesdirektør for samferdsel, er klar på at den gode veksten en gang ville flate ut.– Den eventyrlige veksten kan ikke fortsette evig, men at den skulle flate ut så brått var uventet, sier Erlend Solem.Dugnad

Fylkesdirektøren forteller at takstene kan bli satt opp allerede fra 1. august. – Frykter dere en nedgang i antall passasjerer som en konsekvens av dette?– Vi er avhengig av å få med kundene på en dugnad. Takstøkningen vil bli moderat, men det kan bli en liten nedgang.

Vil skåne kundeneGrunnen til at fylkeskommunen skal ta en så stor del av regninga er for å skåne kundene.– Vi ønsker ikke å belaste kundene mer enn nødvendig, verken når det gjelder kutt i rutetilbud eller stor takstøkning, forteller Solem.Økning i maiTross lite vekst siden oktober i fjor mottok fylkesdirektøren i dag, onsdag, ferske passasjertall for mai.– Tallene for mai er svært positive. Det var en økning i antall kollektivreisende på rundt åtte prosent, sier Erlend Solem, som håper at den trenden fortsetter.