- Alle i den røde støysonen får tilbud om å flytte eller få støytiltak på boligene sine. Vi skal ikke tvinge noen, men vårt ønske er at folk flytter. De som vil fortsette å bo i den røde støysonen skal selvfølgelig få lov til det og de får da tiltak om støytiltak ned til en grense på 42 desibel, sier Carl Oscar Pedersen, eiendomssjef i Forsvarsbygg kampflybase.

Per 6. oktober var 81 av 176 boliger i den røde støysonen innløst.

727 hus

Ørland kommunes reguleringsplan gir alle som får støy over fastsatte terskler som følge av etableringen av Norges kampflybase rett på støytiltak.

176 boliger får så mye støy at Forsvarsbygg skal tilby å kjøpe boligen fra boligeieren til markedspris, en prosess som heter innløsning. Området over denne terskelen er den røde støysonen.

En lavere terskel avgrenser de som etter reguleringsplanen har rett på støytiltak for å begrense lydnivået inne i boligene sine. Forsvarsbygg regner med å befare rundt 1000 boliger i denne kategorien, som ligger i det som kalles gul støysone.

Per 6. oktober har forsvarsbygg befart 727 hus på Ørlandet. Støyberegninger er utført for 665 av disse. Resultatet er at 105 hus ikke har en beregnet støy som er så høylytt at det gjør at de får støytiltak.

Beskrivelser

Etter at støyberegninger er utført ved hver enkelt eiendom, prosjekteres hvilke støytiltak som skal gjennomføres på hver bolig.

Så langt er tiltakene for 403 hus beskrevet. Det er inngått kontrakt med 326 boligeiere om hvilke støytiltak som skal gjennomføres.

Av disse dekker fire entreprisekontrakter arbeidet på 167 hus. De resterende 159 boligeierne som er enige med Forsvarsbygg om hvilke støytiltak som skal gjennomføres vil utgjøre en femte entreprisekontrakt som etter planen skal lyses ut i løpet av oktober.

Storkontrakt

I begynnelsen av september ble den fjerde entreprisekontrakten for utføring av støytiltak på boliger signert. Ørlandsbedriften Fvs entreprenør skal gjennomføre støytiltak på 67 boliger.

entreprenøren Byggmester Strand har vunnet de tre første anbudskonkurransene. Den tredje av disse var i juli i år. Totalt omfatter kontraktene oppdraget med støyisolering på 105 boliger.

Den femte entreprisekontrakten på 159 boliger er dermed nesten like stor som de fire foregående kontraktene til sammen.

- Entreprisene blir større og større. Vi ønsker å finne ut om det er hensiktsmessig. Det er et spørsmål som vi har stilt internt og som vi ønsker å få kunnskap om, sier Pedersen.

Han mener det er et gunstig tidspunkt for å prøve en større kontrakt nå.

- Små og mellomstore entreprenører har hatt anledning til å konkurrere om de første støykontraktene, og vi ønsker å gjøre oss erfaringer om hvordan større kontrakter vil fungere, sier eiendomssjefen.

Villig til å prøve

Hans Kristian Norset, leder i Støygruppa Ørland, synes det er uproblematisk å prøve ut hvordan det er at den neste runden med støytiltak samles i en større kontrakt.

- Det er to ulike entreprenører som utfører støytiltak nå. Mindre entreprenører har hatt mulighet til å bli med i konkurransene så lang. Vi får se om det blir forskjell på hvordan store og små entreprenører tenker. Det viktige for oss er at arbeidet holder høy kvalitet, sier han.

- Etter en veldig dårlig start føler vi at arbeidet blir bedre og bedre. Det tror vi skyldes like mye at Forsvarsbygg har flere kontrollører som andre endringer, forklarer Norset.

- De rundene vi har gått sammen har gitt resultater. Nå er boligeierne stort sett godt fornøyd med arbeidet.

Åpen dør

I starten av oktober ble det klart at Forsvarsbygg flytter byggelederne som følger opp støytiltak utenfor flystasjonen til Brekstad sentrum. Det skjer for å komme nærmere de som berøres av støyarbeidet utenfor flystasjonsområdet.

Kontoret skal etter planen åpne i begynnelsen av november. Utenfor faste kontordager vil kontoret i Meieriveien ikke være tilgjengelig for drop-in besøk.

- Vi holder på å ansette en fast person til å sitte der hele tiden så man alltid vil møte noen når man stikker innom. Det er flere og flere som berøres av støyarbeidet og viktig at Forsvarsbygg alltid er tilgjengelig, sier Pedersen.

Fremdrift

Reguleringsplanen for flystasjonen fastslår at arbeidet med støytiltak skal være ferdigstilt før 2020.

- Det er veldig mye som står igjen. Vi håper selvfølgelig at alle de opp mot tusen boligene står ferdige innen fristen, som er desember 2019. Vi tror man kan holde framdriftsplanen, sier Norset.

- For jordbruket, som trenger en periode for å omstille aktiviteten, blir det nok knapt med tid og vi jobber fortsatt med å finne så gode løsninger som mulig for at landbruket fortsatt kan bestå i rød støysone, sier han.

- Arbeidet med støytiltak er veldig viktig for Forsvarsbygg og suksessen ved etableringen av kampflybasen. At vi lykkes med støyarbeidet har stor betydning for hele lokalsamfunnet på Ørlandet, sier Carl Oscar Pedersen i Forsvarsbygg.

Eiendomssjef Carl Oscar Pedersen i Forsvarsbygg kampflybase. Foto: Jakob Ellingsen