Etter at det i fjor ble vedtatt en helt ny ordning for ferjeavløsningsmidler er det flere som nå venter på svar i forhold til hvordan ordningen vil fungere i praksis. Leder Karin Bjørkhaug i komité for infrastruktur i Sør-Trøndelag uttalte mandag til Fosna-Folket at fylkeskommunen har sendt en forespørsel til samferdselsdepartementet om hvordan nyordningen vil fungere, men at man venter på et svar.

Garten - Storfosna

For Fosen er spørsmålet brennaktuelt i forbindelse med arbeidet for en tunnel fra Garten til Storfosna i Ørland. Det man er rimelig sikker på er at dersom dette ferjesambandet kan erstattes av en tunnel, så vil byggingen av tinnel utløse ferjeavløsningsmidler over en periode på 40 år. Usikkerheten så langt er knyttet til det årlige kronebeløpet.

Både Troms fylkeskommune og Sogn og Fjordane fylkeskommune har henvendt seg til kommunal- og moderniseringsdepartementet med tilsvarende spørsmål knyttet til konkrete prosjekt.

Er i gang

Begge fylkeskommunene har fått likelydene svar om at ferjeavløsningsordningen blir administrert av samferdselsdepartementet (SD) i samarbeid med kommunal- og moderniseringsdepartementet (KMD).

I svaret kommunal- og moderniseringsdepartementet sendte til Troms fylkeskommune 18. desember 2015 står følgende: «SD og KMD er nå i gang med å utvikle retningslinjer for ordningen. Retningslinjene skal etter planen være klare i løpet av første halvår 2016, og søknaden deres vil da kunne bli endelig behandlet.»