Hegvik Hansen ble født i 1931 og er en av flere ørlendinger som fikk se lidelsene til krigsfangene på Ørlandet på nært hold.

Faktaorientering

Til å begynne med kunne hovedtaleren opplyse at det som står på minnesteinen er feil. Antallet fanger som var i leiren var 640. Det har hun fått bekreftet av forfatter, lokalhistoriker og pensjonert journalist Arnt Tore Andersen.

Hun berørte i sin tale to episoder som hun som lita jenta husker fra krigen. Hun vokste opp på Hovde, og reksteret ut til sommerfjøset deres var brukt av fangene som holdt til i fangeleiren på Hovde.

Nød

Der så de en dag en fange som tok opp noe for å spise. Mannen fikk tilsnakk av en vakt, og måtte kaste fra seg det han hadde funnet. Det viste seg å være et kalvehode. – Da skjønte vi litt om hvilken nød disse menneskene var i, sa hun i talen sin. Den andre episoden var fra prestegården. I en snøskavl så hun en mengde blosøl, og hun tenkte at det var rart at de hadde slaktet på den sida.

Død

Hegvik Hansen minnet om at krigsfangene sloss imot ei stormakt. –I dag er det ei anna stormakt som vil bestemme hvem Norge skal ta imot besøk av, sa seniorborgeren.

82-åringen la ned krans. Foto: Snorre Berg