Reguleringsplanen for Brekstadfjæra sto på sakskartet til både planutvalget og kommunestyret torsdag denne uka. Får å få klarhet i de juridiske sidene ved saksbehandlingen måtte kommuneadvokat Karl Bjørnar Olsen redegjøre for de sannsynlige konsekvenser ved de ulike alternativene politikerne hadde.

Ønsker å bli ferdig

Planutvalgets medlemmer ønsket ikke å imøtekomme innsigelsene fylkesmannen kom med etter høringsfristens utløp. Enkelt sagt ønsker fylkesmannen en langt mindre utfyllingsgrad enn det lokalpolitikerne har vedtatt. Samtidig har de fleste politikerne i Ørland et felles ønske om å få avsluttet arbeidet med denne saken så raskt som mulig.

Tidligere har både fylkesrådmannen og fylkesutvalget i Sør-Trøndelag behandlet samme reguleringsplan uten å komme med innsigelser.

Lyttet til advokaten

Etter råd fra kommuneadvokat Olsen valgte et enstemmig formannskap til slutt å gå inn for en meglingsrunde med fylkesmannen. Oppnås det enighet i meglingen i løpet av kort tid, så kan kommunestyret i sitt neste møte gjør et endelig vedtak i saken. Det forutsetter imidlertid at et flertall i kommunestyret sier seg enig i meglingsresultatet.

Kan havne i departementet

Om meglingen ikke fører fram, så vil saken derimot havne i Kommunal- og moderniseringsdepartementet for en avgjørelse.

Rådmann Snorre Glørstad sa i sin innledning at med den sittende regjeringen, så får kommunene medhold i 90 prosent av tilfellene. Rådmannen mente dette er et faktum også fylkesmannen er klar over før en megling.

Trekt fra kommunestyret

Det var ordfører Hallgeir Grøntvedt (Sp) som fremmet forslaget om å be om megling, og at meglingsresultatet deretter legges fram for kommunestyret til sluttbehandling. Med enstemmighet om dette ble saken dermed trukket fra kommunestyrets møte senere samme dag.