Det var en omfattende dom som ble forkynt i Fosen Tingrett i forrige uke.En 19 år gammel mann har gjort seg skyldig i 19 andre forhold, men det alvorligste lovbruddet gjaldt seksuell omgang med en person under 14 år.

Strafferabatt

Den tiltalte hadde bidratt til saksgangen ved å erkjenne samtlige forhold, bortsett fra en voldsepisode han ikke husker. Advokat Synnøve Slaatsveen bad om å anse den tiltalte på mildeste måte. Sorenskriver Marit Holand ga også den tiltalte strafferabatt på grunn av den uforbeholdende tilståelsen som bidro til rask oppklaring, og effektiv saksgang.

Under 14 år

Dommen omfatter 20 forhold der et samleie med en 13-årig jente i fjor sommer er det alvorligste. Retten uttaler at dette forholdet alene gir tre år. Dette representerer minstestraffen for seksuell omgang med en person under 14 år, når den andre parten er vesentlig eldre. I formildende retning peker retten på at samleiet var frivillig, at tiltalte har tilstått og at begge var sterkt beruset. Retten uttaler at tilståelsen letter byrden for jenta, men han idømmes likevel å betale jenta en oppreisning på 75.000 kroner.

Sparket i ansiktet

Den tiltalte dømmes også for to tilfeller av vold. En sommernatt i 2013 sparker han en person i kroppen og i ansiktet. En måned senere tar han kvelertak på en person, for deretter å sparke vedkommende i ansiktet. Retten legger i skjerpende retning vekt på at begge episodene framstår som uprovoserte, og at det har ført til psykiske problemer for det ene offeret i etterkant.

Knuste ruter

I fjor begikk 19-åringen en rekke innbrudd. Et bilinnbrudd. To innbrudd på fritidsklubber og et innbrudd hos et idrettsklubblokale. Det ble i alle tilfellene knust ruter for å bryte seg inn og det ble stjålet gjenstander. Alle disse hendelsene fant sted i løpet av de siste månedene i 2013.

Biler og bensin

I tillegg til fem tilfeller av kjøring uten gyldig førerkort, ble tiltalte dømt for to biltyverier med dertilhørende bensintyverier. Første tur gikk høsten 2012. Tiltalte stjal en bil på Fosen og endte opp flere titalls mil unna Fosenhalvøya. På turen kjørte han fra bensinregninger på over 1700 kroner. Neste tur gikk også i en stjålet bil og bort fra Fosen.

Hasj og promille

19-åringen har også promillekjøring og hasjrøyking på samvittigheten. Både en desembernatt i 2012, og en desembernatt i 2013, ble han tatt for promillekjøring. Samme høst innrømmet han også å ha røykt fem-seks hasjsigaretter. Tiltalte har aldri hatt gyldig førerkort, og vil heller ikke kunne få det på lenge. Retten mente en utsettelse på fire år var passende.

Erstatning

Flesteparten av lovbruddene skjedde innen prøvetiden fra en dom tiltalte fikk høsten 2012. Da ble han dømt for to tilfeller av kjøring uten førerkort. Retten fant likevel at en straff på tre år og ni måneder, med fratrekk av 35 dager utholdt varetekt, var passende. I tillegg må han betale 63.518 kroner og 50 øre i erstatning til de skadelidte etter innbrudd, tyveri og skadeverk.

Alvorlig

Lensmann i Fosen, Rune Halvorsen, uttrykker på generelt grunnlag tilfredshet med at samfunnet tar et oppgjør med vedkommende. Særlig i forhold til å utnytte mindreårige seksuelt. -Det er på tide at folk skjønner hvor alvorlig samfunnet ser på seksuell utnyttelse av mindreårige, sier Halvorsen.- Tiltalte har tatt betenkningstid, sier advokat Synnøve Slaatsveen til Fosna-Folket.