Richard Hanssen har på vegne av Stjørna bondekaffe invitert landbruks- og matminister Sylvi Listhaug til bygda, for å sette fokus på en rekke spørsmål om landbruket.

Her kan du lese et invitasjonsbrev som Hanssen har skrevet hvor det trekkes fram en rekke saker de er opptatt av:

Vi ønsker med dette å invitere landbruks- og matminister Sylvi Listhaug til å besøke oss i Stjørna Bondekaffe

Vi i Stjørna Bondekaffe er en sammensveiset gjeng med unge bønder som holder til i distriktet Stjørna i Rissa kommune, Sør-Trøndelag. Vi holder sammen fordi landbruket i distriktet vårt lå for fall for noen år siden. Vi så at for å få til noe måtte vi stå sammen. Landbruket var nede i en bølgedal, og vi ville gjøre noe selv fordi vi var bekymret for distriktet og egen situasjon. Stjørna Bondekaffe ble stiftet i 2009, med slagordet «bondekaffe uten kårkaill». Vi mener at det er for mange negative stemmer i landbruket og for få positive som snakker godt om yrket vårt. Stjørna Bondekaffe skal være et forum for optimistiske bønder som har overtatt eller skal overta gård i distriktet vårt. Vi mener at det å ønske å drive landbruk i Norge, og da særlig som ungdom, er en mer og mer sjelden kombinasjon. Vi mener selv at vi er unike, med den enkle begrunnelse at vi har klart å samle nær 20 bønder fra hele 11 gårder i nærmiljøet her til å møte opp regelmessig på sammenkomster hvor planlegging av samarbeid, politisk diskusjon, fremtidsrettet landbrukstenkning samt erfarings- og idéutveksling står på dagsorden. Vi har også reist rundt i landet og holdt innlegg i ulike fora, blant annet på Røroskonferansen og i Bergen, for å fortelle om Bondekaffen vår. Vi er også engasjerte i de fleste fora i Trøndelag. Vi har styreleder i Rissa Sau og Geit, vi har styremedlemmer i Norsvin, Bondelaget, Rissa Beitelag og i Rissa kommunestyre.

Kommunen vi bor i er fortsatt Sør-Trøndelags største på melkeproduksjon, selv om melkekvotene er på vei nedover pga nedleggelser av bruk. På tross av dette er det fortsatt et bredt produsentmiljø med mye kunnskap.

Sauehold i kommunen er i rask positiv vekst, og dyretall har økt betraktelig de siste årene. Det er kommet til flere store svineprodusenter og flere fjørfeprodusenter de siste årene.

I Stjørna Bondekaffe er vi representert med produsenter innen de fleste næringene. Vi har produsent som driver med melk, det er flere som driver med kjøttproduksjon på ammeku, det er et par som driver med oppforing av slaktedyr, det er flere som driver med sau, og det er en stor produsent innen svin. En av gårdbrukerne driver med ammekurasen «høylandsfe», og driver med videreforedling og småskalasalg av spekemat og kjøtt. På en av gårdene drives det også opplegg med Inn På Tunet.

I løpet av de siste 5 årene har bondekaffens medlemmer satt opp hele 4 nye fjøs, og 2 har bygd på eksisterende fjøs. Vi ønsker alle å drive gårdene vår videre i fremtiden, og har tro på at den nye Regjeringen tar hensyn til oss som bor i utkanten og fortsatt ønsker å drive videre det tradisjonelle jordbruket med gras og husdyr. Vi ble, som bønder flest, litt skremt da det ble regjeringsskifte i fjor. Dette skyldes at vi er usikre på den nye politikken. Vi driver gårdene våre i et område som risikerer avskalling i produksjon dersom distriktspolitikken endres i større grad. Vi har derfor et sterkt ønske om å vise frem at det finnes positive produsentmiljøer med god rekruttering av ungdom som vil produsere god, norsk kvalitetsmat – i mange år fremover.

Vi ønsker ei positiv bygd med levedyktig landbruk, skole og barnehage i fremtiden. For å få til dette forsøker vi som bønder å vise stå-på-vilje og å vise at vi som alltid har vært her som næring og drevet jorda fortsatt vil være her og drive fordi vi samarbeider og skaper et godt produsentmiljø og viser en ukuelig optimisme som forhåpentligvis smitter. Da håper og tror vi at resten av bygda vil videreutvikle seg og bli robust mot fraflytting, og forhåpentligvis vil utflyttere finne tilbake og ta med seg flere. For å vise oss frem deltar vi med blant annet dyreutstillinger og matsalg på arrangementer som fremmer positivitet og samler bygda slik at vi sammen kan spre og dele optimisme og fremtidshåp. Vi mener at uten et solid og levedyktig landbruk vil mye av grunnlaget for god livskvalitet på bygda forsvinne.

Vi vil gjerne vise frem oss selv og gårdene våre for at den nye Regjeringen skal få et lite innblikk i hvordan vi lever i kystlandbruket på Fosen. Vi vil da gjerne ta opp noen tema og utfordringer som betyr mye for vår fremtidige eksistens som positive bønder:

- Rovviltproblematikk knyttet til kongeørn som predator, fortgang i opprettelse av bestandsmål og mulighet for lisensfelling av skadedyr. Midt-Norgeprosjektet, forskningsprosjektet på rovdyr, er faktisk lokalisert her hos oss.

- Landbruksproduksjon i distriktene – endres tilskuddsordninger slik at vi som driver mange små teiger taper tilskudd på grunn av større dreining mot store enheter?

- Kan kulturlandskapstilskudd brukes som større tilskuddspost på grasbasert areal enn korn for å hindre at vanskeligdrevne gårder ikke vil gro igjen om få år?

- Hvordan ser Regjeringen for seg at unge bønder skal rekrutteres – og bli værende i næringen?

Vi vil også vise frem en innmarksteig som har ligget brakk i en årrekke. Denne ble ryddet i 2012 for å gjøre plass til flere beitedyr. Vi ønsker å bruke denne som «temperaturmåler» eller «værhane» på landbrukspolitikken i fremtiden. Dersom bøndenes inntekter reduseres, vil denne teigen naturlig falle tilbake til naturen fordi den tilhører kategorien marginal jord. Dyretall vil reduseres ved dårligere rammevilkår, og da vil slike teiger være de første som blir stående ubenyttet. Nyryddet areal vokser som kjent fort igjen om det ikke beites kontinuerlig, og vi får en god pekepinn på landbrukets status i forhold til lønnsomhet og gjengroing. Denne teigen skal vi gi det offisielle navnet «ministerbakken», til ære for landbruks- og matministeren som til enhver tid sitter i Norge.

Vi håper at landbruks- og matministeren ønsker å besøke oss til en positiv landbruksdiskusjon så snart som mulig, og ønsker hjertelig velkommen til Stjørna Bondekaffe.

Vi er behjelpelig med å sette opp et program for et eventuelt besøk, og kan foreslå alternative reiseruter.

Vi vil selvfølgelig servere god mat, god prat og en kopp sterk kaffe når det kommer gjester til Stjørna Bondekaffe!

Med vennlig hilsen

Richard Hanssen, på vegne av Stjørna Bondekaffe