Det er Vingsand og omegn grendelag ved Oskar Folland som søker om dispensasjon fra Plan- og bygningsloven paragraf 1-8, for bygging av utedo på 4,4 kvadratmeter.

Lite hyggelig

Bakgrunnen for at man ønsker å etablere en «friluftsdo», er at behovet har meldt seg i økende grad etter at gapahuken Håmannshuken ble satt opp i 2011. Det framheves at Håmannvika alltid har vært et populært utfartsområde i nærmiljøet, og den har økt betraktelig etter at etter at Håmannshuken ble reist. Det er også mange grupper som besøker området jevnt ut over sommerhalvåret.

«Med økt besøk og besøk av lenger varighet, har doproblematikken også kommet. Folk flest tar hensyn og gjemmer seg bort når de skal på do, men de har også opplevd at dette blir gjenlagt i nærheten av huken, og det er lite hyggelig», står å lese i saksframlegget.

Innstiller på ja

Avstand fra sjøen til planlagt plassering for utedoen er rundt 30 meter, og cirka 20 meter nord-øst for gapahuken. Det er planlagt installert en lukket biodoløsning med barkkompostering.

Sektorleder Hanne Skjæggestad innstiller på at grendelaget får etablere utedoen:

«Osen kommune ved Hovedutvalg for Utvikling og Miljø gir med hjemmel i Pbl. 19 - 2 varig dispensasjon fra Pbl. § 1 - 8, Forbud mot tiltak mv. langs sjø og vassdrag for oppføring av utedo ved eksisterende gapahuk i Håmannvika ved eiendommen gnr. 12/2 som omsøkt.

Begrunnelse:

Omsøkte tiltak er et mindre tiltak som vil ha en betydelig miljøeffekt og trivselsfaktor for området ved Håmannshuken, og samtidig er det et samfunnsnyttig tiltak for området. Tiltaket er funnet ikke å være i strid med prinsippene i nml. §§ 8 - 12.»

Fra åpningen av Håmannshuken i 2011.