Vi er blitt tipset av en av våre lesere om at et gammelt fiskergarn henger og fisker ærfugl i sjøen ved Vasskaia i Uthaug havn. I skrivende stund er det to ærfugler og en måke som har lidd drukningsdøden og henger i garnet.

Ærfuglen  finner maten sin ved å dykke etter den. De spiser botndyr som blåskjell, sjøstjerner, krabber, kråkeboller, børstemark og de dykker uten problemer ned til 25 til 30 meters dyp. DImidlertid er de ikke i stand til å holde seg under vatet i mer enn halvannet til to minutter før de må opp for å trekke luft.

Grunnen til at de når så dypt er at de beveger seg kjapt ved hjelp av vingene. Når den har fått tak i det den var ute etter, spretter den opp som ei kork. Som de effektive jegerne de er kan ofte være utsatt for at måker stjeler maten fra dem.

I gamle dager var det et tett forhold mellom ærfugl og mennesker, noe som blant annet er beskrevet i Jon Suuls bok «Edderdun fra nord» som ble utgitt for to år sida. Der beskriver forfatteren blant annet den økonomiske betydninga edderduna hadde for en del av kysbefolkninga. Ei edderdunsdyne kosta det samme som ei ku, og den prisen har holdt seg. I dag ligger både dyna og kua på en pris rundt 40000 kroner.