Regjeringen har strammet inn reglementet for fravær i videregående skole, og fra og med dette skoleåret vil mer enn 10 prosent udokumentert fravær i et fag bety at eleven kan miste karakteren.

Usikre på effekten

Innstrammingene har vært svært omstridte blant elever over hele landet, og resulterte i demonstrasjoner og klagestorm før sommeren. Også blant skoleledelse og lærere har meningene om grensa vært delte, og skolene på Fosen er intet unntak.

- Ikke alle synes endringene er positive, fordi man er litt usikker på om dette vil få de følgene som man håper på. Det finnes andre tiltak som kanskje er mer hensiktsmessige for å få ned fraværet, eksempelvis bedre oppfølging av elever som sliter, sier rektor ved Fosen videregående skole, Maia Revdal.

Mindre skjønnsutøvelse

Også rektor ved Leksvik videregående skole, Borghild Husdal Buhaug, har forståelse for at det er skepsis rundt innstrammingene.

- Vi ønsker jo at elevene skal være tilstede på skolen og få best mulig opplæring. Men selv så er jeg skeptisk til ei absolutt grense. Det må være rom for litt skjønn, selv om vi selvfølgelig skal arbeide for lavest mulig fravær, sier Buhaug og peker på at det kan være mange ulike årsaker til at noen elever får høyt fravær.

- 10 prosent fravær er ikke mye i et to-timers fag, sier Buhaug.

Må dokumenteres

Revdal mener i likhet med sin kollega i Leksvik at det bør være noe rom for skjønn.

- I enkelte tilfeller vil ikke en fast grense nødvendigvis være mest rettferdig. Heldigvis ble det gjort noen endringer i reglementet som åpner for at rektor kan ta en vurdering i tilfeller der fraværet er over 10 prosent.

Regelendringene medfører også et dokumentasjonskrav ved fravær, eksempelvis ved sykdom. Dette gir også merarbeid for de ansatte, mener Revdal.

- Vi ser at det kan bli krevende å følge opp, og er innstilte på at det kan bety noe merarbeid for oss, sier rektoren.

Ikke et problem

Kun to dager inn i skoleåret har ikke verken Revdal eller Buhaug fått reaksjoner fra elevene.

De tror imidlertid ikke at regelendringene vil by på store problemer.

- Det er nok først når vi kommer ordentlig i gang med skoleåret at det vil komme henvendelser rundt dette. Vi har gått gjennom reglementet med elevene, og håper at både de og foresatte er godt informert. Vi forholder oss til reglene som er satt, sier Revdal.

- Jeg tror dette skal gå greit. For den vanlige eleven vil nok ikke dette bli et problem, sier Buhaug.

Rektor Maia Revdal ved Fosen videregående skole. Foto: Privat