- Etter at jeg solgte den forrige turbussen har det hele tiden kommet forespørsler om turer, forklarer Jostein Grande.

- Kjøringen med turbuss slipper ikke taket, det blir en livsstil. Når sommeren nærmer seg, så kommer alltid lysten på å ta med passasjerer på tur, forteller den erfarne bussjåføren.

Tipp-topp turbuss

Hjemme på tunet på Ørlandet står et monster av en turbuss parkert. En 14 meter lang og nesten 4 meter høy turbuss av typen Setra 4017 HDH. Doningen, som har en tomvekt på 17,5 tonn har plass til 54 passasjerer. Under gulvet på den ekstra høye bussen er det et lite hav av bagasjeplass.

Mens bussen er på veien kan passasjerene nyte godt av kaffemaskin, pølsekoker og toalett om bord. I taket er det tre tv-skjermer der Jostein Grande kan by på underholdning eller la passasjerene følge med på trafikkbildet ved hjelp av kameraet som er plassert i fronten av bussen.

Miljøbuss

Grande forteller at bussen også er miljøklassifisert, slik at den også kan brukes i alle byer på kontinentet som har innført strenge regler for utslipp fra kjøretøy.

- Jeg tar imot alle typer oppdrag med bussen, men i sommerhalvåret satser jeg helst på litt lengre turer, sier Jostein Grande. Til sommeren har han blant annet planlagt en ny lesertur for lokalavisa, der ferden går innom hovedstedene Stockholm, Tallin og Helsingfors.

HUSKER DU DENNE? Fosna-Folkets reisefølge inntok glassverket

Jostein Grande blir liten foran bussen som rager 3,90 meter i høyden. Foto: Skjalg Ledang
TV-skjermer i taket kan by på underholdning eller direktesending fra kameraet i fronten av bussen. Foto: Skjalg Ledang