Denne uka ligger det 59 hytter og fritidseiendommer i Fosen til salgs på finn.no. Prisene spenner fra 345.000 kroner og opp til 4 millioner kroner. Også i størrelse og standard er det noe for enhver smak. Fra de enkle hyttene med utedo via småbruk til moderne fritidsboliger med alle fasiliteter.

Bjugn og Åfjord

Et søk på finn.no viser at Bjugn og Åfjord er det store hyttekommunene i Fosen, med henholdsvis 19 og 17 objekter til salgs. Både i Roan og Rissa er det sju eiendommer til salgs, mens Osen og Leksvik begge har fire. I Ørland er det i skrivende stund kun en eiendom i denne kategorien på finn.no.

Sjø eller fjell

Megler og jurist Wenche Weisser hos EiendomsMegler1 bekrefter at hytter ved sjøen generelt har en høyere pris enn hytter i innlandet. Hun nevner at det er flere årsaker til dette. En ting er at tomteprisen for en sjønær hytte vil være høyere. Videre så har som regel hytter ved sjøen en høyere standard enn hytter på fjellet.

1,5 millioner

-Hytter med en pris rundt 1,5 millioner er etter min erfaring enklest å omsette. Disse har som regel en god standard, samtidig som prisen er overkommelig.

Weisser er enig i at man i dag kan gjøre et kupp i hyttemarkedet i Fosen, men understreker at mange som har hytter ute for salg ikke har det travelt med å selge.

-Mange trenger ikke å selge hytta eller landstedet. Salget av ei hytte har i de fleste tilfeller lite å si for bosituasjonen, dermed kan selger ha is i magen, sier hun.

Finanskrise og bompenger

Weisser sier at det fram til 2008 var en sterk etterspørsel etter fritidsboliger, noe som også førte til at det var mange grunneiere som fikk regulert hyttefelt med attraktiv beliggenhet.

-Så kom finanskrisen og førte til en bråstopp, og ga et etterslep som nok fortsatt kan prege markedet. Også når det ble innført bompenger til og fra Fosen var det en del som valgte å legge sine hytter ute for salg. Samtidig kan dette ha ført til at man i dag også kan gjøre et kupp om man velger å se etter ei hyttetomt og deretter bygge seg en ny hytte, forklarer Weisser.

Været er viktig

En annen faktor som også spiller inn når man skal kjøpe eller selge hytte er været. Weisser har registrert at når sommeren preges av godvær, som den har gjort den siste tiden, så kommer det langt flere på visninger av hytter.

-I fjor, når vi hadde en dårlig sommer, så prioriterte nok mange å reise til syden framfor å se seg om etter hytte eller fritidsbolig, mener Wenche Weisser.

Savner fosningene

Hun har for øvrig noen gode råd til de som er ute etter å kjøpe seg en hytte.

-Bruk god tid, og dra på flere visninger. Gjerne også i områder der man kanskje ikke først har tenkt å kjøpe hytte. Jeg er også litt forundret over at ikke flere fosninger har fått opp øynene for hvor fint det kan være med en hytte eller fritidsbolig i Fosen. Vi har en variert og vakker natur, og med hytte i Fosen blir det kortere reisetid til hytta, noe som også gjør det rimeligere å bruke hytta, avslutter megler og jurist Wenche Weisser.

Mer enn kvadratmeter

Som nevnt innledningsvis så er det stort spenn i prisene på hytter i Fosen. Kvadratmeterprisene varierer også, fra godt under 10.000 kroner til opp mot 39.000 kroner. Det er imidlertid viktig å merke seg at det bak disse tallene ligger mange andre faktorer enn størrelse. Er tomta selveier eller festet? Følger det med båtplass eller andre fasiliteter som har stor verdi? Og selvsagt standard og utstyr i selve hytta.