- Jeg har vært aktiv i kommunepolitikken i 16 år, og tenkte at det var nok. Det finnes yngre krefter som har pågangsmot, sier Frank Aronsen.

Han ble innvalgt fra 30. plass på liste til Høyre i Ørland. 55-åringen hadde ingen tanker om å fortsette den politiske karrieren, men velgerne ville det annerledes.

- Siden jeg har lang fartstid bak meg, så er det mange som kjenner meg. Jeg vil tro det er derfor jeg har havnet så langt oppe på lista. Jeg hadde håpet at jeg ikke skulle komme inn i det hele tatt. En får gjør det beste ut av det.

Aronsen sier han visste det var en fare for å bli innvalgt, men han regnet med at folk skjønte hvorfor han sto nederst på lista. Samtidig erkjenner at det kan være ulike årsaker til at listevillige havner akkurat der.

- En tillitserklæring

Per Kristian Skjærvik (Ap) som tidligere har vært ordfører i Rissa, sier han var kjent med at den står på sisteplassen «har lett for å komme inn i kommunestyret».

- Jeg visste at muligheten var der. Grunnen til at jeg satte meg på sisteplass var fordi vi tapte forrige valg, og jeg mente vi måtte fornye toppen.

Han ser det som en tillitserklæring at velgere har gitt så mange personstemmer at havner inn i kommunestyret de neste fire årene.

- Det gir meg en gnist til å gjøre en jobb på vegne av innbyggerne.

- Hvis du har vært med lenge i politikken så vet folk hva du står for, enten liker de deg eller så gjør de ikke det.

Ombestemte seg

Geir Berdahl ble innvalgt fra 25. plassen på lista til Senterpartiet i Åfjord. Han var ikke aktiv som politiker i forrige periode.

- Jeg har sittet i kommunestyret tidligere, og var lei, så jeg sa nei til å stå på liste ved forrige valg, forklarer han.

Nei sa han også da han ble spurt foran årets kommunevalg, men så ombestemte han seg i siste liten.

- Jeg ville ikke begynne å blande meg inn i jobben nominasjonskomiteen hadde gjort, og ba om å stå på sisteplass. Det har ikke så mye å si hvor du står på lista. Det holder med noen personstemmer, så er du forbi.

I likhet Skjærvik ser han på personstemmene som en tillitserklæring.

- Det er artig, det er jo det, fastslår han.