Partene, Fellesforbundet og NHO reiseliv, har en frist for å komme til enighet som er satt til 6. april klokkan 24.00.

Adressa.no skriver at over 4000 ansatte i hotell- og restaurantbedrifter i Norge kan gå ut i streik hvis forhandlingene ikke fører fram. 596 ansatte i 56 bedrifter i Trøndelag kan gå ut i streik. 24 organiserte arbeidere ved Ørland kysthotell er på streikelisten.

Styremedlem i Fellesforbundet avdeling 250 Hotell, restaurant og reiseliv, Kirsten Renaa, sier til Fosna-Folket at hun ikke er kjent med hvordan det går med forhandlingene.

Lokale forhandlinger

-De holder kortene tett inntil brystet, sier Renaa, og legger til at hun allikevel har håp etter at frontfagene kom til enighet på overtid.

-Der viste partene vilje, sier hun.

Hun bekrefter at stridens kjerne i første rekke handler om retten til lokale forhandlinger.

-Riksavtalen er en minimumsavtale, forklarer hun og peker på at det er viktig at ansatte har en mulighet til å forhandle lokalt.

-Det er hoteller som går bra, og da bør det være mulighet for individuelle løsninger, mener hun.

Vil holde driften i gang

Bengt Selfors, administrerende direktør ved Ørland Kysthotell, bekrefter at det har vært de sentrale forhandlingene som så langt har styrt lønnsfastsettelsen på hotellet.

- Hvis det blir en streik vil vi forsøke å holde driften i gang sier han og bekrefter at de etter avtaleverket har sendt ut permitteringsvarsel med utgangspunkt i bruddet i forhandlingene for et par uker siden.

- De ansatte er den viktigste faktor for den produktopplevelse vi leverer våre kunder. Det er ikke ukjent at hotellbransjen er svært arbeidsintensiv, og personalkostnaden er den desidert største kostnadposten. Når det gjelder arbeidsstyrken kan man i alle fall skille mellom to hovedgrupper. De som tar fagutdanning og etablerer seg i yrket og voksen ungdom som sper på budsjettet mens de studerer. For den siste gruppen er dagens lønnsnivå mer en godt nok. For de som etablerer seg i yrket bør lønnen være på nivå med andre fagarbeidere. Ideelt sett skulle man derfor kunne tenkt seg et system hvor det hadde vært større lønnsskille mellom etablerte fagarbeidere og tilkallingshjelper. Samtidig forstår jeg at dette er utfordrende, med utgangspunkt i at kravet om lik lønn for likt arbeid. Det er derfor en sammensatt sak, sier Selfors.

Han mener for øvrig at det er bra at mange ved hotellet er organisert.

- Riksavtalen er styrende for arbeidslivet. Vi må ha noen verktøy som regulerer rammene, sier han.