-Her kan innbyggerne sjekke eget energibruk med tanke på energisparing, sier produksjonssjef Geir Svendsen i FosenKraft.

Bevæpnet med gårds- og bruksnummer på boligen sin kan hvem som helst nå sette seg borttil ei datamaskin og få fram et eget verktøy for å energianalysere boligen sin. Verktøyet beregner besparelser fra ulike energitiltak. -Dette er opplysninger som kan være nyttige for eksempel ved omsetting av boligen, forklarer Svendsen.

Framgangsmåten

Kan du å surfe på nett, er det lett å finne fram. Gå til Energiportalen for kommunen. Skriv inn adressen eller gårds/bruksnummer til boligen du ønsker å analysere. Velg rett adresse fra menyen som dukker opp. Legg inn opplysninger om boligstandard, oppvarming og husstandsinformasjon (hvor mange som bor i huset). Ut fra de innlagte opplysningene blir dagens energibruk og kostnad beregnet. Du kan undersøke effekten av forskjellige energitiltak for eksempel ulike varmeløsninger som varmepumper, vedovn og pelletsovn eller etterisolering av tak, vegger og gulv og utskifting av vinduer. For hvert tiltak blir besparelse i energibruk og kostnad beregnet. Du får også beregnet forventet reduksjon av CO2-utslipp.

Nytteverdi

At energiøkonomisering kan ha noe for seg har kommuneingeniør Helge Olden fra Ørland kommune et godt eksempel på. Han veit om ei dame som fikk ordnet en ny varmtvannstank på 150 liter. Tanken fungerte greit til å begynne med, men så ble vatnet kaldt. Hva var galt med den nye tanken? Det som var «galt» var at den ble tømt på et kvarter, og det var kortere tid enn hun brukte på en dusj.

Oddvar Djupedal arbeider med enøkløsninger i Bjugn kommune. Han håper at energiportalen kan bli tatt i bruk i undervisninga på skolen.

Bevisstgjøring

Svendsen viser hvordan en familien kan spare tusener i året ved noen få enkle grep. For eksempel kan en skru ned temperaturen i stua og varme opp en mindre del av huset. Et fordel med Energiportalen, ifølge kommuneingeniør Oddvar Djupedal i Bjugn kommune, er at en kan sjekke sitt eget forbruk opp mot «normalen».

-Noe av hovedhensikten er bevisstgjøring av innbyggerne. Klima- og energiplaner i kommunene har gjerne et mål om redusert forbruk, sier Djupedal. -Det folk må jobbe med er årlig forbruk, sier Olden. Han mener nordmenn bærer preg av energi er relativt billig her. Djupedal sier at følere som styrer lyset av og på ennå er såpass dyre i innkjøp at innspringene kan bli marginale, men det er i ferd med å tvinge seg fram. -Hvem trenger lys i korridoren etter at de har gått gjennom den, sier Olden.

SE OGSÅ:* Energiportal for Ørland her!* Energiportalen for Bjugn her!