- Medlemstallet til AUF Fosen har økt mye de siste par årene. Vi er nå rundt 170 medlemmer og vi sender vår største delegasjon til AUFs sommerleir på Utøya noensinne. 8 fosninger skal på leir, fem ørlendinger og tre rissværing. Det høres kanskje ikke så mye ut men det er veldig mange flere enn for få år siden, sier Bartek Pietrzak (17), som er leder i AUF Fosen.

Han og Signe Tettli Sylten (15) gleder seg til å dra på sommerleiren fra 2. til 6. august.

De tror lokale saker på Fosen som kommunesammenslåing, men også typiske ungdomssaker som fraværsgrensa er med på å øke interessen for politikk blant ungdommen på Fosen.

Mer populært

Pietrzak tror det er blitt mer populært å være opptatt av sitt eget lokalmiljø blant ungdom på Fosen som i resten av landet. Selvfølgelig finnes det sofavelgere blant ungdom som blant alle de andre velgergruppene, men før årets valg er interessen for politikk stor.

- Jeg tror ungdom på Fosen sin interesse for politikk har økt mye, særlig de siste to årene, sier han.

- Jeg tror nok mange har engasjert seg i spørsmålet om kommunesammenslåing, og så tenker de videre på andre sider av samfunnet derfra, sier Tettli Sylten.

Begge er også enige i at fraværsgrensa i videregående skole har engasjert mange.

- Når ungdommer møter en sak som angår dem, så engasjerer de seg. Elevorganisasjonen (EO) hadde sine største protester på mange år rundt over hele landet. Det sier noe om at fraværsgrensa opptar mange, sier Pietrzak.

Største gruppa

Samtidig som Fosen sender sin største gruppe til Utøya noensinne, er det Sør-Trøndelag AUF som sender flest deltakere til årets sommerleir med i overkant av hundre deltakere fra fylket.

De to ungdomspolitikerne, som begge sitter i ungdomsrådet i Ørland kommune, tror årets stortingsvalg gjør at det er litt ekstra interesse rundt sommerleir og politikk generelt.

- AUF samarbeider tett med Arbeiderpartiet lokalt i årets valgkamp. På Ørlandet har vi vært med å dele ut roser på sykehjemmet for eksempel. Den skikkelige valgkampen starter nå til høsten, sier Tettli Sylten.

- Vi har tenkt på å ha stand på skolen for å minne folk på å huske å stemme. Mange stemmer for første gang i årets valg, legger Pietrzak til.

Ungdomssaker

Samtidig som det er mange forskjellige verdispørsmål ungdom har ulike meninger om, tror de to AUFerne at det er mange saker ungdom er ganske enige i generelt. Saker som behovet for lærlingplasser og nye studentboliger, styrket helsesøstertilbud og et godt psykologisk helsetilbud for all ungdom, og fraværsgrensa.

- Man er ikke enige i all politikken til et parti. Når man skal stemme handler det om å finne dem man er mest enige med, sier Tettli Sylten.

- Det hjelper ikke om man ikke sier noe i det hele tatt, men lar andre bestemme for seg i stedet, supplerer Pietrzak.

Signe Tettli Sylten og Bartek Pietrzak tror det er mange saker ungdom er ganske enige om. Her foran ny sand til volleyballbanen i Meieriparken i Brekstad sentrum etter ønske fra ungdomsrådet i Ørland kommune. Foto: Jakob Ellingsen

Samfunnsengasjement

Tettli Sylten var med på fjorårets sommerleir på Utøya. Da kjente hun ikke en eneste person da hun møtte opp på AUF sitt fylkeskontor i Trondheim før reisen.

- Det er veldig lett å bli kjent med folk både fra eget fylke, og også fra andre fylker over hele landet. Det er veldig sosialt på leiren uansett hva man gjør og hvor man går. Det beste med leiren var å få så mange nye venner, forteller hun.

- Det er artig å være sammen med så mange folk som er enige om mange ting politisk. Samtidig er det ikke farlig å være uenig, og vi hadde diskusjoner til langt på natt om det man ikke er helt enige om, sier hun.

Pietrzak skal til Utøya for første gang, og gleder seg til å møte annen samfunnsengasjert ungdom.

- Du møter folk som deg, som er samfunnsengasjert, men også forskjellige og fra forskjellige steder. Treff med AUF i Sør-Trøndelag og å bli kjent med folk der er veldig gøy, så det blir det sikkert også på sommerleir, sier han.

Midt i de store nasjonale debattene og diskusjonene før mulige endringer i landets regjering, er begge ungdomspolitikerne enige i at lokale saker også er viktig.

- Er dere spent på den nye kommunens navn for et sammenslått Ørland-Bjugn?

- Ja, svarer begge.

- Det har vært litt frem og tilbake rundt kommunesammenslåing. Vi får se hvor det lander, sier Bartek Pietrzak diplomatisk før avreisen mot Utøya.