I sitt siste møte var det et enstemmig planutvalg i Ørland som gikk inn for at grunneier Sigmund Skaret innvilges dispensasjon fra kommuneplanens arealdel og fra plan- og bygningsloven for å etablere en midlertidig ilandføringsplass og masselager på eiendommen Skardet ved Uthaug.

Få negative konsekvenser

Ørland kommune begrunner dispensasjonen med at en ilandføring av steinressurser i dette området vil ha få negative samfunnsmessige konsekvenser i forhold til andre alternativer for anskaffelse av masser og nytten overstiger ulemper knyttet til strandområder, kulturminner, naturmiljø og jordvern.

Transport i knallrød sone

Stedet der Skaret ligger an til å etablere ilandføringsplass for masser er nord for enden av rullebanen på kampflybasen. En ilandføring her vil bety at tungtrafikken for å frakte massene ikke vil foregå langsoffentlig vei. Skaret har tidligere lansert muligheten for å foreta steinuttak i det samme området, en løsning som entreprenør Øystein Syltern på uavhengig grunnlag beskrev som den desidert beste både miljømessig og økonomisk i forbindelse med byggingen av kampflybasen.

- Også til sivile formål

Det enstemmige vedtaket i planutvalget legger til rette for at masser som kommer sjøveien kan deponeres og fraktes rett inn på området til kampflybasen.

- En slik ilandføringsplass vil ikke bare kunne brukes til masser som skal brukes til utbyggingen av kampflybasen. Det vil være et stort behov for masser også til sivile formål på Ørlandet i årene framover, og også til dette kan en slik ilandføring og deponi være gunstig, sier grunneier Sigmund Skaret.