I forbindelse med brannen på Frøya i forrige uke fikk mannskapene på bakken god hjelp av et militært slukkehelikopter, og av direkteoverførte oversiktsbilder fra et F-16-fly som befant seg nesten 5000 meter over hodene deres.

Nytt samarbeid

Filmen ble publisert på blant annet Adresseavisen og Fosna-Folket sine nettaviser. Under presseorienteringen mandag på Ørland hovedflystasjon vedgikk stasjonssjef Aage Lyder Longva at denne typen samarbeid er av relativt ny dato.

– Det er ingen tvil om at vi lærte mye etter 22. juli. Det er fokusert mye på behovet for samarbeid og koordinering mellom sivile og militære ressurser etter den hendelsen, sier Longva.

Noen tilfeldigheter

Selv om bevisstheten rundt det militærsivile samarbeidet er blitt vesentlig større den siste tiden, var det likevel en del tilfeldigheter i sving på Frøya. Forsvarets Bell-helikopter var allerede på Ørland i forbindelse med brannen i Flatanger, og det var allerede planlagt nattflyging med F-16 den aktuelle natta.

Økende bevisstehet

– Da var det bare for våre bakkemannskaper å plukke med seg monitoren som tar i mot bilder fra jagerflyet, og sette seg inn i et helikopter som skulle til Frøya for å delta i slukkingen, forteller Longva.