Entreprenørbedrifter på rekke og rad har meldt sin interesse for et mulig steinuttak like ved kampflybasen som er under bygging på Ørlandet. Etter at Fosna-Folket på senhøsten presenterte grunneier Sigmund Skarets ønske om å benytte Vorphaugen til uttak av steinmasser har det ikke manglet på interesse fra entreprenører.

Midt i knallrød sone

- Seks entreprenørselskap har vært innom og meldt sin interesse, sier Skaret til fosna-folket.no. Interessentene spenner fra lokale entreprenører til nasjonale og nordiske konsern. Sjøl må han flytte fra gård og grunn da området ligger i det som omtales som knallrød sone ved kampflybasen. Dette er ett av argumentene Skaret mener kan tale til fordel for å ta stein fra hans eiendom, da både uttak, knusing og transport kan foregå uten at transport trenger å gå innom offentlig vei.

Reguleringsplan

Etter at lokalavisa først omtalte grunneierens forslag, så fikk han straks mange positive tilbakemeldinger. Skaret er nå i ferd med å få utarbeidet en reguleringsplan for området, og venter også på en analyse av kvaliteten på steinen i det aktuelle området. Denne vil blant annet fortelle om massen er av en kvalitet som gjør at den kan brukes i asfalt.

- Klart beste alternativ

Daglig leder Øystein Syltern i Syltern AS var tidlig ute og vurderte området i forhold til massebehovet når kampflybasen bygges ut. Han konkluderte med at Vorphaugen peker seg ut som det klart beste alternativet.

Kan gi nytt industriareal

- Om jeg får gehør for mine tanker om masseuttak, så kan det også resultere i at man får 80 til 100 dekar som er egnet til industriareal i et område der det overhodet ikke bør komme i konflikt med boliger eller andre interesser, sier Skaret. Fra Vorphaugen er det blant annet kort avstand til havna på Uthaug, der det er knapphet på areal til næringsetableringer.

Det har også tidligere blitt tatt ut masser i området. Foto: Skjalg Ledang