Beredskapsøvelsen, som har fått navnet «Øvelse Fosen», gjennomføres i området ved Brekstad i Ørland kommune. Øvelsen er en fullskalaøvelse i regi av Lokal Redningssentral (LRS) Sør-Trøndelag, som gjennomføres på sjø og land.

Den overordnede hensikten med øvelsen er å gi de som deltar økt kjennskap til egne og andres beredskapsplaner.

– Ressursene skal finne hverandre

I mars ble det avholdt et seminar på Luftkrigsskolen i Trondheim for å planlegge årets store beredskapsøvelse i Midt-Norge.

– Når kriser oppstår her i Midt-Norge skal ressursene finne hverandre. Det er det som er målet vårt, sier politiets øvingsleder Ivar Amdal, i en uttalelse.

– Etter øvelsen skal vi alle ha tro på at vi i fellesskap kan møte små og store kriser på en god måte, sier Amdal.

«Brann om bord»

Scenarioet er som følger: «Hurtigbåt på vei fra Trondheim til Brekstad (med over 100 passasjerer) kjører på noe (mellom Ringflua og Brekstad havn), fører til personer med ulik skadegrad og brann om bord. Båten fortsetter med redusert kraft mot Brekstad. Brann utvikler seg og flere skadde etterhvert. Noen passasjerer havner i sjøen. Om bord i båten er bla en skoleklasse og personell fra forsvaret.

Ulykken medfører en forurensningssituasjon i øvingsområdet.

Det anmodes sterkt om at aktører ikke foregriper/styrer sine handlinger med bakgrunn i kunnskap om scenario. Dette FØR de har tilstrekkelig kunnskap om situasjon som påvirker beslutningene om tiltak. Dette er likevel ikke til hinder for å søke informasjon som ville vært naturlig å søke», heter det i øvelsesinstruksen.

Stor aktivitet

Det kommer til å være stor aktivitet i øvingsområdet torsdag i tidsrommet mellom klokka 09.00 og 18.00.

– Vi oppfordrer publikum til å vise aktsomhet og holde en viss avstand og følge alle pålegg som gis på stedet. Det vil være økt trafikk i området og det opprettes en landingsplass for helikopter. Området vil bli merket og det vil være personell til stede i merkede vester, skriver Sør-Trøndelag politidistrikt i en pressemelding.

Disse deltar:

«En rekke ulike aktører deltar i øvelsen, deriblant politi, brann og redning, St. Olavs hospital HF, Fosen Helse IKS, Fosen DMS, Fosen Legevaktsenter, Sivilforsvaret, Forsvaret, Redningsselskapet, Ørland kommune, Bjugn kommune, fylkeskommune, Avinor, Røde kors, Norsk radio releliga og Norsk Aeroklubb.  Elever fra Fosen videregående skole stiller som markører», heter det i en pressemelding sendt ut av Sør-Trøndelag politidistrikt.

Les også: Øvelse: Store styrker rykket ut på væpnet oppdrag

Fra seminaret på Luftkrigsskolen i Trondheim. Der ble øvelsen planlagt. Foto: Rune Haarstad