Nilsen Grande tok over som kirkeorganist/kantor i Ørland kirke etter at Bernt Gjelvold pensjonerte seg i fjor. Paul- André er født og oppvokst på Nes i Bjugn, og har gått i lære hos Gjelvold siden han var 13 år gammel. Når han nå har tatt over jobben, har han en visjon om å sette farge på gudstjenestene, og det er ikke tvil om at kantoren har gjort kirka mer tilgjengelig for folk.

- Spent på om folk har fått det med seg

Han har fått i gang flere tilbud, som blant annet orgelmeditasjon, orgelgalleriet og lunsjkonserter. Da Fosna-Folket tar turen innom sistnevnte, er kantoren spent på om det kommer folk til dagens lunsjkonsert.

- Det er første gangen siden i juni, så jeg er spent på om folk har fått det med seg. Dette blir den 13. konserten i denne serien. Det pleier å være rundt 50-60 stykker her, sier han.

Kantoren forteller at han også har prøvd å dra inn sangere til lunsjkonsertene, men at mange da har ytret ønske om at det skulle være kun orgelmusikk.

- Så deretter ble det bare rent orgel. I en kommune som går fra å være bygd til by, synes jeg det er stas å kunne gjøre noe som dette. Her er det åpent for alle. Kanskje er det også noen bedrifter som vil ta lunsjen sin i kirka en dag? Det er mulighet for å tenne lys for et eller annet man tenker på, noen man savner. Eller bare nyte musikken og ta en liten pause, sier kantoren.

Det er en flott høstdag med strålende sol, og i kirka er lysene tent.

Hilser på alle

- Hei, hjertelig velkommen! Her er dagens program!

Edith Sørensen, Anne Andreassen og Ligaya Bugten har tatt turen til kirka og lunsjkonserten. Foto: Siri Wold

Kantoren ønsker de første gjestene velkommen, og hilser varmt på alle som kommer inn. Gradvis fylles benkene med folk, noen av dem er Edith Sørensen, Anne Andreassen og Ligaya Bugten. De synes det er veldig hyggelig å kunne ta turen innom kirka for å høre på musikk denne torsdagen.

Litt lenger bak i kirka sitter ei kvinne som ikke ønsker å bli tatt bilde av eller røpe hva hun heter, men hun slår likevel av en liten prat med lokalavisas representant.

- Du har med deg matpakke og kaffe også, du..?

- Ja. Jeg har vært her før og prøver å være med når jeg har anledning. Jeg synes det er veldig fint å komme hit med lunsjen, sitte her og nyte den med rolig og fin musikk, sier hun.

- Veldig annerledes

Kantoren ønsker alle velkommen og forteller litt om de ulike tilbudene, og så går han opp og setter seg bak orgelet. Behagelige toner sprer seg gjennom kirka. I globen kan man tenne lys om man ønsker, et lite avbrekk i hverdagen, med tid for ettertanke eller bare nyte musikken og la tankene fly.

- Jeg ønsker dere alle en fin dag! Det er sol ute, ta dere en tur ut, se på den flotte kirkegården vår eller gå å ta en kaffe, sier den blide kantoren til publikum, som åpenbart er svært fornøyde etter konserten.

Astrid og Per Ebbe Røstad har besøk av barnebarn fra Trondheim, og synes det var artig å kunne ta henne med på lunsjkonsert i kirka.

- Et artig tiltak, veldig annerledes. Det var kjempebra, sier de.

Kirkas yngste publikummer er også enig:

- Ja, det var fin musikk, sier Eva Alvilde (4).