Med tema innen aktiviteter over og under vann, noe for alle og enhver. Festivalen var et samarbeid mellom dykkeklubber, dykkesentre, NTNU og flere firma. Dette er første året dette blir arrangert, og det var med stor spenning om hvordan publikum ville like programmet, informerer Vidar Sydskjør.

Engasjerte ungdommer

9.klassene ved Åset skole i Åfjord deltok på festivalen, og fikk en dag med variert innhold.

- De var engasjerte fra de kom og til de dro hjem igjen. Med opplegg som omhandlet flere fag på skolen, var dette en flott arena å samle elevene.  Tross vær og vind, var det ingen sure fjes å se. En tur i strandkanten var det som skulle til for å vekke ungdommen til, opplyser Sydskjør

Institutt for Biologi

Studenter ved Institutt for Biologi ved NTNU tok med seg elevene i strandkanten og samlet dyreliv som de plasserte i egne akvarietanker inne i Bygdeboksen. Her fikk de være med å finne ut hva de enkelte organismene het, og hva deres rolle er i havet, forklarer Vidar.

- Spennende var det også å se på tanglopper og sjøstjerner under mikroskop. Mange utrop og kommentarer tydet på at de hadde sett noe uventet, sier han.

NTNU tjuvstartet Forskningsdagene på Stokkøya, og fikk med seg masse krabbe, sjøstjerner og kreps til å vise frem i Trondheim.

- Holy Diver

Publikum kunne også oppleve fotoutstilling av Atle Ove Martinussen, en dyktig undervannsfotograf og ivrig sportsdykker.

En flott utstilling med bilder av dykkemål både i Norge, Island og Malta. Engasjerende bilder ifølge noen av elevene. Motivene var iøyenfallende, og viste mye av det man kan oppleve under vann.  Et spesielt bilde stakk seg litt ut, og det var «Holy Diver», forteller Sydskjør.

Bildet er av en dykker, tatt opp mot overflaten slik at sollyset treffer rett over hodet til dykkeren, og det ser ut som det lyser en glorie, forklarer han.

Som fisken i vannet

Noen av elevene fikk tilbud om å bli med i sjøen, og fikk utlevert våtdrakt og fullt fridykkeutstyr. Utforskertrangen var stor da elevene endelig fikk på seg draktene, opplyser Vidar.

- Bare det å få på draktene var morsomt å få med seg. Høylydt latter fra garderoben, og desperate tenåringsutbrudd, var med å gjorde dette til noe moro for oss som arrangerte, sier han.

Ivrige unge mennesker svømte i overflaten for å se hva som skjulte seg der. Noen skeptiske ansikt var det, og flere lurte på om det var noe som kunne bite. Tross skepsis til å begynne med, var det ikke enkelt å få dem på land igjen. Aktiviteten fenget tydelig mange unge åfjordinger, og flere av dem ytret et savn om basseng i Åfjord for å kunne trene på fridykking, forklarer Sydskjør.

-Som å spille tv-spill

Andre elever fikk også prøve seg som ROV-piloter. Eleven sitter og ser på kontrollpanelet som er koblet via kabel fra Bygdeboksen og ned til ROVen som er i sjøen rett nedenfor.

- «E jo som å spælla tv-spæll det her» sa en av elevene, svært engasjert i det som skjedde på skjermen når han styrte, forteller Vidar.

Det ble også konkurranse i UV-jakt, hvor det gikk ut på å fange mest mulig fisk.

-Vinneren, som bor i Åfjord samlet tilsammen 26,8 kilo fersk fisk som han gladelig skulle ha som middag utover høsten, sier Sydskjør.

Redningsøvelse

Åfjord Røde Kors og Osen Røde Kors stilte med mannskap til en øvelse i redning, hvor scenarioet var båtforlis og mennesker som har havnet i sjøen.

-Det er viktig med sikkerhet på sjøen, og med tanke på hva som skjer i Middelhavet, syns vi det var en god trening. Det er lett å se at ulykker skjer fort på havet, og hvor viktig det er å ha gode folk som trener på dette. Røde Kors gjorde en kjempeinnsats som trosset både vær, vind og sjø. De tok seg vann langt oppover kroppen for å redde de som hadde forlist. Som leder for festivalen synes jeg Røde Kors gjør en kjempejobb og ser tydelig at dette er gode folk å ha, sier Vidar.

Planlegger ny festival

Det er allerede planer for neste års festival, med flere innspill fra klubber og bedrifter som ønsker å delta, informerer Sydskjør.

Vi lærte mye på denne festivalen, og vi ser store muligheter neste år som en festival med aktiviteter for hele familien. Vi skal tidlig starte prosessen med å inkludere skolene, slik at vi på best mulig sett får mer godt innhold dagene de er her sammen med oss. Vi ønsker velkommen også neste år, og vil takke alle sponsorer som var med på å gjøre dette til flotte dager med et allsidig program. Vi hadde aldri klart dette uten deres hjelp, sier Vidar.