- Kona husker også at jeg sa: Det der er flyet til Olaf Ottersbo og det blir med på bildet.

- Jeg så Cessna-flyet i søkeren, men det er ikke mulig å se det på bildet som er noe falmet. Årsaken kan være at flyet da hadde kommet såpass langt inn i Bjugnfjorden, forteller Rolf Dahl Ervik.

Nytt søk

Dette er Fosna-Folkets teori om hvor Olaf Ottersbo fløy den dagen han forsvant. Alle vitneobservasjonene Fosna-Folket har lest eller hørt peker mot at Ottersbo tok av mot nord og så fløy inn Bjugnfjorden mot Botngård. Flyruten der ifra er derimot langt mer usikker. Foto: Alexander Killingberg

Fosna-Folket har mottatt en rekke tips etter at avisa presenterte historien om den savnede piloten Olaf Ottersbo i sommer. Ørlendingen tok av med sitt privateide Cessna-fly klokken 14.27 søndag 22. mai 1977. Før take-off meldte han inn en lokal flytur på én time. Nå har han vært borte i 40 år. Det er aldri funnet så mye som en liten vrakdel som med sikkerhet kan knyttes til flyet. Fosna-Folket har i sommer gjennomgått saken på nytt.

Lokalavisas teori er at Ottersbo ligger i sjøen utenfor Fagervoll ved Mølnbukta i Agdenes. Vi mener Ottersbo tok av mot nord, men at han så svingte mot Botngård og fløy en runde rundt på Fosen, før han krysset Trondheimsfjorden og endte opp utenfor Agdenes. Norsk Havservice AS og Fosna-Folket skal i løpet av høsten gjennomføre et nytt søk etter flyet i sjøen utenfor Mølnbukt.

Var på holme

Bildet viser området utenfor Fagervoll ved Mølnbukt i Agdenes der Fosna-Folket mener det er mest sannsynlig at Olaf Ottersbo og flyet styrtet. Foto: Alexander Killingberg

Rolf Dahl Ervik er blant dem som har kontaktet Fosna-Folket etter at vi presenterte historien.

- Vi var på søndagstur med båten vår den maidagen, og tok en tur til holmen Kistein utenfor Uthaug i Ørland for å se på fuglelivet, forteller Ervik.

Det var ute på holmen han tok bildet som Olaf Ottersbo og flyet kanskje er med på.

- Kona mi Reidun husker godt flyet som tok av fra Ørland og svingte øst mot Botngård, forteller Ervik.

Det at flyet tok av nordover og så svingte østover mot Botngård, stemmer overens med de andre vitneutsagnene i saken. Flygeleder Gunnar Ledang, som var på vakt i kontrolltårnet på Ørland flystasjon den dagen, bekrefter også dette.

Jobbet i tårnet

Olaf Ottersbo foran flyet han forsvant med. Bildet er tatt i juli 1976 da Ottersbo fløy fra Ørland til Svalbard. Foto: Fosna-Folket

Ervik mener bildet er tatt cirka klokken 14.35 søndag den 22. mai 1977. Det er informasjonen om at Olaf Ottersbo tok av fra Ørland flystasjon klokken 14.27, som Ervik tar utgangspunkt i når han anslår når bildet ble tatt. Han jobbet selv i tårnet på flystasjonen den gang.

- Jeg kjente derfor til de forskjellige flyene som hørte til her ute. Jeg er helt sikker på at det var Olaf Ottersbos fly jeg så. Det var lett å gjenkjenne.

- Meldte du fra om observasjonen din etterpå?

- Jeg jobbet jo i tårnet, så jeg sa dette til blant andre Jarle Lund, men denne observasjonen var jo ikke noe nytt. Man hadde god kontroll på hvor han fløy i starten av turen, sier Ervik.

På bildet er det overskyet himmel. Ellers ser ikke værforholdene spesielt dårlige ut. Dette stemmer overens med værmålingene som ble gjort på flystasjonen den dagen. Klokken 14.20 var det eksempelvis nordvestlig lett bris, sikt på over 1 mil, overskyet og 9 grader.

- Tykk som graut

Ervik opplyser at været ble kraftig forverret kort tid etter at bildet ble tatt.

- Vi dro bort med båten og kjørte et stykke vest for holmen for å fiske. Vi hadde knapt fått ut snøret, før vi oppdaget en vegg av tåke som kom sigende inn fra havet. Vi avsluttet fiskingen med en gang og satte kursen mot Uthaug. Like før vi kom fram til lykta på moloen, ble vi innhentet av tåka. Det var helt vindstille og tåka var tykk som graut, forteller han.

Ervik sier han husker alt så detaljert på grunn av alt oppstyret da det ble kjent at Olaf Ottersbo var savnet.

- Hadde det ikke vært for det, ville jeg aldri ha husket tidspunktet så detaljert, påpeker han.

- Fly i lav høyde

Det var dette flyet Olaf Ottersbo forsvant med. Foto: Privat

Ervik er en av flere som har tatt kontakt med Fosna-Folket de siste ukene med informasjon fra maidagen for 40 år siden. Flere hevder å ha sett eller hørt flyet. I Botngård forteller en dame at flyet fløy rett over taket hennes i lav høyde. Hun satt da på balkongen og drakk kaffe.

- Jeg ble småredd, forteller kvinnen til Fosna-Folket.

I Leksvik forteller en mann at han hørte et fly i nærheten den dagen. I Fevåg i Rissa opplyser en annen at han så et Cessna-fly som fløy rett over fjorden fra Fevåg i retning Eidsbukta i Bjugn. Observasjonen ble ifølge ham ikke meldt til politiet den gang. Mannen opplyser at det var overskyet, men ikke veldig dårlig vær den dagen. Fosna-Folket har også fått gjenfortalt en historie fra Kotengsvatnet i Bjugn. Der skal noen ha sett et fly i svært lav høyde den søndagen for 40 år siden. Ifølge gjenfortellingen skal flyet ha fulgt veien og dansa fra side til side.

Flere har også kontaktet Fosna-Folket med opplysninger om gjenstander de har funnet og som de mener muligens kan settes i sammenheng med flymysteriet. Blant disse er en stol i ødemarka på Verrafjella og et angivelig landingshjul i Stjørnfjorden. Fosna-Folket har så langt ikke klart å få bekreftet at noen av objektene kan ha en sammenheng med det savnede flyet.

Det var dette bildet som Rolf Dahl Ervik tok av kona Reidun og barna den 22. mai 1977. Bildet er tatt fra holmen Kistein utenfor Uthaug i Ørland og i retning Bjugnfjorden. Ervik husker han så Ottersbos fly i søkeren da han knipset bildet. I ettertid er det ikke mulig å si med sikkerhet om flyet er synlig i bildet. Foto: Rolf Dahl Ervik

Les hele historien om Olaf Ottersbo her: