I en årrekke har de på selveste Svartsøndagen møttes i mastu på gården til Arne Jørgen for å lage steinbakt brød. I år fikk de også ungdommene Helena Braa og Haakon Kvithyll med på bakelaget. Og et par andre karer, som også tidligere år har vært assosierte medlemmer av bakegruppa, fikk anledning til å bivåne bakekunst av ypperste klasse.

Egendesignet steinovn

Arne Jørgen er en hendt kar med lang snekkererfaring. Da han for 14 år siden planla å sette opp ei ny mastu, bestemte han seg for at en steinovn skulle få hedersplassen i rommet. Han designet og murte den sjøl, og i løpet av årene som har gått, har han tryllet fram mangt et velsmakende bakverk. 64-åringen har gått i lære hos den åtte år eldre kameraten, som har 37 års erfaring som baker både hos baker Hoff i Trondheim og med drift av eget bakeri. Sammen utgjør de et utmerket team.

Julebrødene er ferdig hevet og klare for å settes inn i ovnen. Foto: Vigdis Schei

Den store bakedagen

Allerede tidlig søndag morgen starter forberedelsene til den store bakedagen. Arne Jørgen fyrer opp i ovnen. En god slump med bjørkeved går med til formålet, og etter drøye tre timer holder ovnen 300 grader. Deretter må ovnen rengjøres for aske. For snart skal brødemnene inn i varmen for å steike seg gylne og saftige.

Baker Fenstad møter opp i god tid på formiddagen. Gjør klar ingrediensene til julebrødene. Måler opp og veier. Har oppskriften i hodet. Mel, sukker, gjær, litt salt, kardemomme, vanilje og rosiner som har ligget i bløtt. Og smør.

-Meierismør må til for at resultatet skal bli bra, forklarer han.

- Og man må avsette god tid til heving.

Ovnen varmes opp. Foto: Vigdis Schei

Verten har ansvar for grovbrøddeigen. Opp i eltemaskinen havner 17 kg mel og 10 liter vann samt gjær og noen klyper salt. Litt honning og smør etter gehør blandes i. Så settes maskinen i sving, og eltinga går av seg sjøl.

- Et hendig redskap å ha når man skal bake mange brød, kommenterer Arne Jørgen.

- Kona kjøpte maskinen da Selven bakeri ble avviklet for noen år tilbake.

Latteren sitter løst

Formiddagstimene går fort. En lun varme brer seg i rommet. Bakerne har også fått opp temperaturen. Deigene hever seg fint. Og naboene, Helena Braa og Haakon Kvithyll, har kommet for å hjelpe til og lære litt om eksklusiv bakekunst. Arbeidet krydres med kommentarer og historier. Og latterkuler. De er det mange av.

-En god latter forlenger livet, påpeker Arne Jørgen. Og medfører det riktighet, vil han få et langt liv, tror vennene.

Harald Fenstad med deig i sine armer. Foto: Vigdis Schei

En fin tradisjon

Snart danser et fint melstøv i lyset fra lampa. Rutinert turnerer den tidligere bakeren brødemnene. Helena svinger seg også og sammen får de fart på bakingen.

- Artig å få være med på dette, er samboerparet enige om.

- Tradisjoner er viktige å holde på, og så er det fint å gjøre noe i lag!

Innen mørkets frembrudd har mastua blitt fylt med liflig duft av nybakt brød. Tid til å smake på herligheten blir det også.

- Steinbakt brød er tingen, smiler bakerne fornøyd og deler rundhåndet ut brød til alle hjelperne.

Når blir neste bakedag?

- Allerede om et par dager. Må lage en ny føring med brød til slekt og venner. Like bra som julekort det, vel? Tror Arne Jørgen.

Ved har han nok av, og en ny dag med fyring og baking er meningsfylt arbeid for snekker Reinkind.

Harald Fenstad og Helena Braa med stødig hånd på deigen. Foto: Vigdis Schei

Men før resultatet kan framvises, ligger det grundige forberedelser bak. Arne Jørgen er tidlig opp for å fyre i ovnen. En god mengde ved må til før ovnen har tilstrekkelig varme. Neste operasjon blir å ta ut all asken og rengjøre ovnen innvendig slik at den er klar til å ta imot brødene. De første brødene settes inn ved 300 grader. Så faller temperaturen litt, men ikke mer enn at flere omganger med brød kan steikes.

Mens ovnen varmes opp, settes deigen. 17 kg mjøl og 10 liter væske går med til grovbrødene. Den deigen er det huseier som har ansvar for. Ei svær eltemaskin gjør mesteparten av jobben.

Og sånn ble de ferdig stekte grovbødene. Foto: Vigdis Schei

Broderlig fordelt

Julebrøddeigen er Fenstads ansvarsområde. Oppskriften har han i hodet.

- Meierismør er nødvendig for å få et godt resultat, kan han fortelle.

- Godt med meierismør. Og god tid til heving. Man skal ikke skynde seg.

Resultatet av bakedagen før jul ble mange steinbakte grovbrød og julebrød. De ble broderlig fordelt mellom alle hjelperne.

Nykokt kaffe og rykende ferske brød ga smakssansene ei god opplevelse. Foto: Vigdis Schei