Vorphaugen gård er et godt synlig anlegg med stor kulturminneverdi i Råkvåg. Norges Vel står som eier av gårdsanlegget.

Hindre vannskader

Når har Norsk kulturminnefond (NKMF) gitt tilsagn og tilskudd på inntil 450 000 kroner til restaurering av gårdsanlegget. Det er mye som er nødvendig å gjøre for å få gården i presentabel tilstand. Tilskuddet fra NKMF gis i første rekke til drenering og utbedring av grunnmur samt andre ytre tiltak som er nødvendig for å hindre vanninntrenging og råteskader på nystua og gammelstua.

- Kulturminnefondets oppgave er å gi økonomisk og faglig støtte til eiere av verneverdige kulturminner. Siden oppstarten har vi gitt støtte til 3000 prosjekter. Vår visjon er bevaring gjennom verdiskapning, sa direktør Simen Bjørgen under besøket på Vorphaugen gård.

Næringsutvikling

- Det er viktig at dette ikke skal bli et museum men et sted som brukes både av lokalbefolkningen og andre, og at det kan brukes i næringsutvikling. Råkvåg er jo en plass med mye kysthistorie fra før, sa stortingsrepresentant Torhild Aarbergsbotten (H) fra Stortingets energi- og miljøkomité.

For publikum og lokalsamfunn

- Målet vårt er å åpne Vorphaugen gård for publikum og lokalsamfunnet, sa administrerende direktør Øyvind Ørbeck Sørheim i Norges Vel.

Norges Vel har planlagt et restaureringsprosjekt i tre faser til totalkostnad på 1 235 000 kroner.

Vorphaugen gård har spilt en sentral rolle i Råkvåg.