Forsvarsbygg skal mandag og tirsdag gjennomføre aktivitet med F-16 med avvikende flymønster for å teste krøtter på flystøy.

-Vi ber spesielt husdyreiere om å være oppmerksomme på at stressede dyr kan opptre unormalt, også i forbindelse med at kyrne tas inn til kveldsstell, skriver Forsvarsbygg i en pressemelding.

Observerer atferd

Undersøkelsene skal gjennomføres som atferdsobservasjoner av storfebesetninger, samtidig med lydmålinger på utvalgte gårder. Flyene vil bruke etterbrenner for å sikre at lydbildet blir som en framtidig situasjon. Flymønsteret i framtida er planlagt sånn at nordgående avganger skal «brekke av» over Hoøya, mens sørgående skal gå over Beian. I praksis betyr dette at alle avganger går rett ut mot havet for å senke flystøyen over Uthaug og Brekstad. Dette har vært en plan i noen år. Det vil også bli gjennomført «touch and go», samt vanlige landingsrunder på vestsiden av flystasjonen i forbindelse med landingene.

Kjent for dyrevelferden

Gården ytterst på Hoøya har vært i Øien-slekta siden tidlig på 1800-tallet.

Mange har registrert at ekteparet Per Kristian og Irene Øien er opptatt av dyrevelferd. Fosna-Folket har mottatt flere tips om hvor godt de tar vare på dyrene. Vi får dette bekreftet med det samme vi går inn i kalvefjøset. Alt er ryddig og rent, samtidig med at halm brukes som underlag for at de skal ha det så godt som mulig. Irene er den som mest tar seg av dyrestellet. Per Kristian har et betongsaging-firma ved siden av gårdsdrifta, og er dermed en del ut på oppdrag.

-Men ingen får oss inn i et boligfelt, sier han, etter å ha bodd idyllisk uten nære naboer i hele sitt liv.

Tarva-skytingen

Gården kan til tider bli utsatt når det nye flymønsteret blir satt i gang.

-Vi merker det når det er lavtflyging, men det er vanskelig å se hvordan krøtterne reagerer på flystøy. Men da det var skyting på Tarva for noen dager siden så reagerte de, sier Per Kristian Øien og forteller nærmere:

- Da døra inn til fjøset ble åpnet kom de i stor fart ut. Irene ble nærmest løpt ned av krøtterne. De hadde ikke noe sted å flykte mens det pågikk, og var nok redde, forklarer han.

Når Forsvaret fikk inn meldinger om at skytingen var i tøffeste laget, tok de en pause.

-De tok det på alvor, sier Per Kristian.

Mattilsynet har sendt en høringsuttalelse til reguleringsplanen for Ørland hovedflystasjon, hvor de fraråder at husdyreiere flytter og lar dyrene bli igjen. I forhold til flyttemønster har de lagt fram tre alternativ. I punkt én skriver Mattilsynet i en dyrevelferdsmessig vurdering at de ikke har noen betenkeligheter med at både folk og dyr flytter fra støysonen. I punkt to med et scenario hvor både husdyreier og dyr blir værende igjen i sonen mener de at det er nødvendig å innhente mer kunnskap om påvirkning av støy på husdyr. Det siste punktet er nettopp det som først ble nevnt, at de sterkt fraråder å la dyrene bli igjen alene.