Forslaget innebærer at stillingen forutsettes finansiert av integreringstilskuddet. Ørland kommune vil ta i mot opp til 20 flyktninger i 2014. Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDI) har antydet at dette trolig vil bety to familier og 8-10 enslige i løpet av høsten.

Saken ble tatt opp i kommunestyret i Ørland. Dette var innstillingen fra rådmannen: «Flyktningene som skal bosettes i 2014 kan ikke bosettes før vi har tilgjengelige boliger, men målet er å bosette to familier og 8-10 enslige i løpet av høsten. Rådmannen utarbeider en helhetlig plan for bosetting og integrering av flyktninger.»

Kommunestyret vedtok 24. januar å si ja til å ta i mot 15 flyktninger i 2014 etter forespørsel fra IMDI. I ettertid har IMDI orientert om at Ørland må forvente å bosette cirka 25 prosent flere enn det kommunen har vedtatt. Dette dreier seg om fire - fem flere flyktninger. IMDI avgjør hvem kommunene skal ta i mot.  Dette velges ut i fra kjønn, alder, utdanningsbakgrunn, gjenforening og annet. På mottakene per i dag er de fleste flyktningene fra Eritrea, Somalia og Syria.

Laila Lund (SP) fremmet på vegne av posisjonen følgende forslag til vedtak:

1. Flyktningene som skal bosettes i 2014 kan ikke bosettes før vi har tilgjengelige boliger, men målet er å bosette to familier og 8-10 enslige i løpet av høsten. Rådmannen utarbeider en helhetlig plan for bosetting og integrering av flyktninger.

2. Kommunestyret ber rådmannen tilsette en koordinator som skal arbeide med bosetting av flyktninger innen utløpet av 1.halvår 2014. Stillingen forutsettes finansiert av integreringstilskuddet.

Vedtaket ble enstemmig vedtatt.