Under folkemøtet i Råkvåg tidligere denne uka var det tydelig at de fremmøtte var lite innstilt på en sammenslåing med Leksvik. Flere pekte på at én storkommune på Fosen var et bedre alternativ. Flere mente også at stjørnværingene har mer tilhørighet mot Bjugn og Ørland.

Var egen kommune

Før det store kommunesammenslåingsåret 1964 var Stjørna en egen kommune. I 1964 ble gamle Stjørna kommune delt i to. Den sørlige delen ble sammenslått med Rissa, mens den nordlige delen ble en del av Bjugn. Historie til tross, Rissa-ordfører Vollan håper Stjørna ikke blir adskilt fra Rissa om kommunen slår seg sammen med Leksvik.

- Vi oppfatter det som viktig å være i lag også i fortsettelsen, sier Høyre-politikeren.

Lyntog eller hurtigtog

Vollan sier Rissa har valget mellom to alternativet når det gjelder fremdriften i det videre arbeidet med kommunereformen: Lyntoget eller hurtigtoget.

- Med lyntoget må vi gjøre et vedtak i juni neste år om hvem vi skal slå oss sammen med. Med hurtigtoget vil vi gjøre dette vedtaket i april 2016, sier Vollan.

Han ser det som en utfordring å vente til april 2016 med å avgjøre hvem Rissa skal slå seg sammen med.

- Det er kommunevalg høsten neste år. Det nye kommunestyret vil etter valget jobbe med budsjett. Det betyr at man ikke får jobbet effektivt videre med kommunereformen før på nyåret i 2016. Da blir det knapt med tid frem til april samme år, argumenterer han.

Vil ha innbyggerundersøkelse

Rissa kommunestyre har sagt at valget står mellom en sammenslåing av Rissa og Leksvik kommuner eller en sammenslåing av alle Fosen-kommunene til én kommune.

- Om vi velget lyntogalternativet, skal vi gjennomføre en innbyggerundersøkelse før juni 2015. Da vil folket ha fått sagt sitt før vi gjør et vedtak om sammenslåing i kommunestyret, påpeker han.

Allle stemmeberettigede innbyggere vil få muligheten til å svare på innbyggerundersøkelsen.

- Vi mener det er bedre å gjennomføre en innbyggerundersøkelse enn en folkeavstemning. Dette er litt med bakgrunn i erfaringen fra prosessen mellom Ørland og Bjugn. I en innbyggerundersøkelse vil innbyggerne ha mulighet til å svare på flere spørsmål, påpeker Vollan.