NM i sjøisfiske arrangeres av sportsfiskeforeningen Nidaros kystmeitelag fra Trondheim, og ble i år gjennomført for fjerde gang med omtrent 100 tilreisende deltagere fra hele landet. Konkurransen avholdes vanligvis på Løgninfjorden i Namdalseid kommune, men måtte i år flyttes på grunn av uværet «Tor», opplyser biolog Bjørn Florø-Larsen i arrangementkomiteen.

Artsfiske i fokus

- Natta før selve konkurransen slo uværet Tor til og ødela store deler av sjøisen. Vi flyttet derfor konkurransen 25 minutter lenger sør, til Hjellbotn hvor isforholdene fortsatt var veldig bra med 40 til 45 centimeter is, informerer Florø-Larsen.

Han forteller at fiskekonkurransen har artsfiske i fokus, så det gjelder altså å få flest mulig forskjellige fiskearter på stang, og de skal være så store som mulig. Hver deltager veier kun inn sitt største individ for hver art, som måles opp i mot en grunnvekt. Grunnvektslista er en oversikt over alle fiskeartene i fjorden med en satt grunnvekt, forklarer Florø-Larsen.

Variert fiske gir premie

- Hvis grunnvekta på makrell er 1000 gram, og jeg får en makrell på 800 gram, får jeg 80 poeng. 1000 gram gir 100 poeng og mer enn 1000 gram gir mer enn 100 poeng. Grunnvekta på arten sandkutling er fem gram, ergo ville en sandkutling på fem gram gitt mer poeng enn en makrell på 700 gram. Her premieres altså de som fisker variert, og får stor fisk sett opp i mot potensialet til arten, forteller han.

Vinneren, og årets norgesmester, 17 år gamle Aron Bohnhorst fra Bamble i Telemark fikk til sammen 616 poeng fordelt på 10 forskjellige arter. Det var første gang at en junior gikk til topps.

SETT DENNE? Glupsk gjedde glefset over Teas (6) hånd

Kjent for mange skater

I konkurransen premieres 1.-5.plass i klassene tomannslag, åpen klasse og juniorklasse. I tillegg er det premie for størst fisk, gullskata, flest arter og noen spesialpriser. Løgninfjorden er kjent for sine mange skater, og da spesielt arten piggskate, opplyser Florø-Larsen.

- Det har derfor vært en årlig tradisjon at den største skata premieres med gullsnella og en stor pokal. I Hjellbotn er det den mye mindre skatearten kloskate som dominerer. Siden konkurransen ble flyttet hit i år, så ble årets Gullskate gitt til den som fanget størst kloskate. Den fikk Torstein Olsen, og den ble kontrollveid til 1000 gram og deretter gjenutsatt. Kloskate på 1000 gram er stort for denne arten, sier Florø-Larsen.

- Tatt på enkel krok med sild

Olsen er selv svært fornøyd med fangsten og premien.

- Jeg var heldig med den. Det ble tatt mye bra fisk og veldig mye fisk, men heldigvis var det ingen som fikk ei større skate, ler han.

Kloskata ble tatt på glidetakkel, en enkel fiskekrok med sild som agn, forklarer Olsen.

Brødre med fiskedilla

Han er ivrig artsfisker og har vært med på isfiskekonkurransen siden starten. Hobbyen deler han med begge brødrene sine, som også har vært med på konkurransene.

- Vi har litt fiskedilla hele gjengen. Det ble ikke så mange arter under selve konkurransen, men resultatet ble bra, forteller Torstein.

Har fått plass på stua

Når det gjelder den gjeve gullsnella så er den for fin til å tas i bruk, synes han.

- Snella står fint på stua sammen med pokalen, den er for fin til å brukes. Jeg er kjempefornøyd, og skal helt sikkert tilbake til neste år, sier Olsen bestemt.

Torstein med premieskata. Foto: Bjørn Florø-Larsen