- Det ble et veldig godt møte. Vi fikk lagt fram budskapet vårt klart og tydelig. Målet vårt er å få en langsiktig løsning på sonekriteriet, sier ordfører i Leksvik og leder i fellesnemnda, Steinar Saghaug (H).

Sonekriteriene endret

Politikerne har helt siden intensjonsavtalen om sammenslåing ble underskrevet trodd at nye Indre Fosen kommunen skulle få beholde alle tilskudd som om de var to kommuner i 15 år og deretter en nedtrapping over fem år. Så viser det seg at ved en sammenslåing blir sonekriteriene endret og den nye kommunen mister en forventet overføring på 150 millioner kroner.

- Jeg følte at trøndelagsbenken var samstemt i at de vil følge opp dette og bistå oss slik at departementet ser på det og vi får en langsiktig løsning, sier Saghaug.

Foreløpig har Indre Fosen kommune fått lovnad om sju millioner kroner i 2018 (én million mindre enn antatt), mens det for årene framover ikke er lovt noe i forhold til sonekriteriet.

Samlet gruppe

- Møtet gikk bra, og jeg tror det var en stor fordel at vi kom som samlet gruppe, sier ordfører i Rissa, Liv Darell (Sp).

Hun oppfattet også at trøndelagsbenken var opptatt av at dette måtte ordnes, enten som en merknad til statsbudsjettet eller et vedtak.

- Kommunal- og forvaltningskomiteen skal komme med en innstilling til stortingets behandling av budsjettet den 20.desember, opplyser Darell.

- Jeg følte at alle var oppmerksomme på at det som har skjedd i forhold til tapet av sonetilskuddet var noe man ikke hadde forutsett.

- Ser lysere på det

Opposisjonsleder i Rissa, Per Kristian Skjærvik (Ap) er den som har vært aller mest kritisk til hvordan dette har slått ut for nye Indre Fosen kommune.

- Vi hadde et meget positivt møte med trøndelagsbenken. De ønsker å ta tak i saken og få til en felles merknad. I tillegg til å møte dem, hadde vi alle møte med «våre» politikere, opplyser Skjærvik.

Han mener også at det vakte oppsikt at alle partiene fra Indre Fosen var representert på møte og at alle var enige.

- Dette er en kommunesak. Her står vi sammen. Samspillet mellom politikerne i Indre Fosen i denne saken er «smekkgod». Det er godt å føle på, sier Skjærvik.

Han håper de gode tilbakemeldingene som kom under møtet på Stortinget også er der etter at statsbudsjettet er vedtatt.

- Nå er det viktig at ordfører og vi politikere føler opp. KS Trøndelag har også laget en uttalelse. I tillegg ser Kommunal Rapport på saken. Om dette er noe som vil ramme flere kommuner. Så får vi krysse fingrene for at dette kommer med i proposisjonen i mai, og kommer med i revidert statsbudsjett, sier Per Kristian Skjærvik.

- Du ser lysere på saken nå enn for noen uker siden?

- Ja, det virker litt lysere nå, og det er mye god vilje til stede for at dette skal rettes opp.

Brevet til trøndelagsbenken

Her er brevet politikerne fra Indre Fosen hadde med seg til Oslo:

Til våre Stortingsrepresentanter fra Trøndelag (Trøndelagsbenken)

Rissa og Leksvik kommuner ble slått sammen til Indre Fosen kommune ved Kongelig resolusjon den 17.06.2016.

Sammenslåingen er basert på frivillige vedtak i begge kommunestyrene.

Til grunn for vedtakene ligger en klar oppfatning om at nye Indre Fosen kommune ikke skulle få reduserte rammeoverføringer som følge av sammenslåingen. Denne forutsetningen lå også til grunn for folkeavstemningen om kommunesammenslåing i Leksvik og Rissa.

Under budsjettarbeid høsten 2017 får vi beskjed om reduserte overføringer i forhold til de forutsetningene som ble lagt til grunn for kommunesammenslåingen mellom Leksvik og Rissa. Reduksjonen knytter seg til sonekriterier eller såkalt sonetilskudd.

Den 31. oktober 2017, ble den økonomiske situasjonen for den nye Indre Fosen kommune tatt opp med Kommunal- og moderniseringsdepartementet. Tilstede var ordførerne og økonomisjef i Rissa og Leksvik, samt Fylkesmannen i Sør Trøndelag.

I svaret fra Kommunal- og moderniseringsdepartementet datert 20. november viser vi til følgende:

Lovnaden om å beholde tilskudd i 15 år, er knyttet til inndelingstilskuddet. Departementet viser til at inndelingstilskuddet til Indre Fosen kommune er beregnet slik forutsetningene for dette er presentert i kommunereformen. Inndelingstilskuddet er lik differansen mellom det de to kommunene ville fått i basistilskudd og regionalpolitiske tilskudd som to kommuner, og de den nye kommunen ville fått. Inndelingstilskuddet er beregnet på inntektssystemet i 2016, altså før endringene i inntektssystemet trådte i kraft i 2017. Dette inndelingstilskuddet vil kommunen få beholde fullt ut i 15 år, før det deretter trappes ned over 5 år. Det øvrige rammetilskuddet til den nye kommunen beregnes etter gjeldende inntektssystem det enkelte år.

Departementet ser at endringen i rammetilskuddet for den nye kommunen kan være krevende. Den relativt store endringen i sonekriteriet for den nye kommunen skyldes delvis sammenslåingen, men også at beregningen av kriteriet for den nye kommunen retter opp en skjevhet i tidligere beregninger for Rissa og Leksvik kommuner. Deler av dette tapet blir imidlertid dekket av inntektsgarantiordningen.

Etter en helhetlig vurdering legger departementet opp til at nye Indre Fosen kompenseres med 7 mill. kroner gjennom skjønnsmidler. 4 mill. kroner utbetales fra Kommunal- og moderniseringsdepartementet i desember 2017, mens 3 millioner kroner utbetales fra skjønnsrammen til Fylkesmannen i Trøndelag i 2018.

Det står også i svaret fra Kommunal- og moderniseringsdepartementet at de skal se på beregningene av sonekriteriet.

Indre Fosen kommune ønsker å bygge en sterk kommune med gode tjenester til innbyggerne. Langsiktige og forutsigbare rammebetingelser er en viktig forutsetning i den sammenhengen. En reduksjon av rammeoverføringene vil vanskeliggjøre kommunens målsetting og er etter kommunens oppfatning ikke i tråd med forutsetningene som er lagt til grunn for sammenslåingen.

Våre mål nå er:

1. De uheldige utslag i endringen av sonetilskuddet som følge av sammenslåingen, må rettes opp for Indre Fosen kommune.

2. Det må følge en merknad med budsjettbehandlingen i Stortinget som viser at forutsatte rammer som lå til grunn ved folkeavstemning og vedtak om sammenslåing, må tilgodesees Indre Fosen kommune i 15 år + 5 år.

Alle politiske parti i nye Indre Fosen kommune står bak innholdet i dette brevet, og hvert enkelt politisk parti vil ta kontakt med sine representanter.

Med hilsenSteinar Saghaugordfører Indre Fosen kommune