Politiets tall viser at antallet anmeldelser på Fosen gikk opp i 2017. Mens det i 2016 ble registrert 741 anmeldelser, steg tallet til 761 i 2017. Dette tilsvarer en prosentvis oppgang på 2,7 prosent.

Flest anmeldelser i 2017 ble registrert i Ørland kommune, med 271 tilfeller. I Bjugn kommune var tallet 169, mens det i Rissa ble registrert 166 anmeldelser.

I Åfjord kommune ble det registrert 116 anmeldelser for 2017, mens det i Osen kommune ble registrert 19, og i Roan kommune 14.

Flest i Kystbyen

Ørland kommune har over hundre flere anmeldelser enn neste kommune på lista. Det er i kategoriene trafikk (48), vinningskriminalitet (47), økonomisk kriminalitet (38) og vold (35) det er registrert flest anmeldelser.

Det er kun i kategorien narkotika at Ørland kommune opplever nedgang i antall forhold. Tydeligst oppgang er det i kategorien sedelighet. Sedelighetsforbrytelser - eller seksualforbrytelser - er en samlebetegnelse på forbrytelser definert som «seksuell omgang», «seksuell handling» samt «seksuelt krenkende eller annen uanstendig atferd, ifølge Wikipedia.

Tallene viser at Ørland kommune er den kommunen på Fosen med flest anmeldelser per innbygger (0,05). Til sammen utgjør anmeldelsene i kystbyen 35,6 prosent av alle anmeldelser i de seks kommunene som inngår i statistikken.

Moral i Bjugn

Betegnende for Bjugn kommune er et langt større antall av trafikkanmeldelser enn i de øvrige Fosen-kommunene. I 2017 ble det registrert 72 anmeldelser i trafikken. Dette er en oppgang på tre fra året før.

Også i Bjugn er det en klar oppgang i antall anmeldelser for sedelighetsforbrytelser, fra 4 til 14.

Totalt sett er det likevel en nedgang i antall anmeldelser i Bjugn. Dette skyldes i hovedsak nedgang i antall anmeldelser i kategoriene miljø, narkotika og økonomi.

Økonomisk kriminalitet i Rissa

I 2016 ble det opprettet 70 anmeldelser relatert til trafikken, i Rissa kommune. Tallene for 2017 viser en prosentvis nedgang på 35 prosent.

Det har derimot vært en klar oppgang i antall anmeldelser forbundet med økonomisk kriminalitet, fra 13 anmeldelser i 2016, til 22 i 2017, noe som er en oppgang på hele 69 prosent.

Samlede tall for antall anmeldelser for hele kommunen viser en nedgang fra 214 til 166 forhold, en endring på 22 prosent.

Miljø i Åfjord

I Åfjord kommune steg antall anmeldelser med tjue, i både antall og i prosent, fra 2016 til 2017. Oppgaven skyldes i hovedsak en markant økning i antall anmeldelser innenfor kategoriene miljø (steg fra 0 til 11) og trafikk (fra 17 til 29).

Anmeldelser innenfor vinning gikk derimot ned med 28 prosent.

Sammen med Ørland kommune var Åfjord den eneste Fosen-kommunen som opplevde en økning i antall anmeldelser.

Smått og stort i småkommunene

I Osen og Roan kommuner ble det til sammen registrert 33 anmeldelser i 2017 (19 i Osen, og 14 i Roan). For Osen tilsier dette en prosentvis nedgang på 13 prosent, mens tilsvarende tall for Roan er 33 prosent.

Det er i kategorien trafikk at Osen opplever størst økning, mens sedelighetskriminaliteten ser ut til å ha gått ned. I Roan kommune er antallet anmeldelser så få, at det er vanskelig å få noe entydighet ut av dem, men det ble ikke registrert vinningsforbrytelser i 2017.

Politiet opprettet fem anmeldelser på vold i Roan kommune i 2017. Tallene viser at Roan kommune er den Fosen-kommunen med færrest anmeldelser per innbygger (0,01).

Økning på Fosen

Samlet for Fosen ble det i 2017 opprettet flest anmeldelser i trafikken (200). Færrest anmeldelser ble registrert i arbeidsmiljø.

Størst økning i anmeldelser var det i kategorien miljø, der tallene viser en økning på hele sytti prosent. I kategorien sedelighet var økningen på 21 prosent.

I tre av de ellevene kategoriene var det nedgang i antall anmeldelser. Dette gjaldt narkotika (ned 25 prosent), trafikk (ned 4 prosent) og vold (ned 6 prosent).

Trøndelag

– Antallet anmeldte saker i Trøndelag er litt høyere i 2016 enn i 2017, mye av økningen skyldes flere narkotikasaker og en økning i vold bland ungdom, skriver Trøndelag politidistrikt.

I følge rapporten er det ingen økning i grov vold, men den negative utviklingen i vold og narkotika blant unge er en bekymring.

– I Trøndelag ser vi at rundt 45 prosent av alle anmeldte overgrep er overgrep mot barn. Dette er høyere enn andelen på landsbasis som er hver tredje, skriver politiet.

Den anmeldte ungdomskriminaliteten har hatt en positiv utvikling de siste årene, med stadig mindre anmeldte saker. Denne utviklingen snudde i 2017.

– Det ble i 2017 registrert totalt 1 359 forhold hvor mistenkt/siktet var under 18 år. Dette var en økning på 28,4 prosent sammenlignet med 2016, ifølge rapporten.

Fosna-Folket har ikke fått tilgang til tallene for Leksvik kommune.