Den første luka i adventskalenderen er åpnet, og på kommunehuset i Leksvik går livet sin tilsynelatende vante gang. Noen sitter bak PC-skjermene og arbeider, noen har stengt døra noen timer for å dra på et møte eller et annet oppdrag, og bak skranken i servicekontoret ringer telefonen.

Todelt kommuneadministrasjon

- Helse og omsorg blir samlet her nå. Det er ganske viktig når man skal drive en så stor sektor. De skal bruke nesten hele førsteetasjen. NAV skal ha to kontorer i Leksvik, og de skal være i tilknytning til servicekontoret på kommunehuset. Teknisk og landbruk skal være der de er i dag i andre etasje på huset, forklarer Vigdis Bolås som blir rådmann i Indre Fosen kommune fra 1. januar 2018.

Leksvik kommunehus blir langt fra stående tomt fra nyttår.

Med kommuneadministrasjonen plassert på to steder med 55 kilometers reiseveg i mellom vil det gå med mye tid langs vegen dersom ansatte skal delta på felles møter. Det har Bolås en løsning på.

- Vi legger opp til at det blir enda flere videokonferanser og at vi skal Skype i større grad enn i dag, sier hun.

Stor møtevirksomhet

Om knapt en måned er Leksvik og Rissa slått sammen til Indre Fosen kommune. Det har satt sitt preg på aktiviteten på kommunehuset de to siste årene. Det er mye som skal på plass før nyttårsrakettene fyker til værs.

- Det er mye som skal endres og mange avtaler som skal inngås, og det er stor møtevirksomhet. Slik det er nå er det mye som er ulikt i Rissa og Leksvik, så vi gleder oss over at det på mange områder blir ett system når vi nå blir Indre Fosen kommune, sier personalsjef i Leksvik, Merethe Kopreitan Dahl.

Hun skal ha de fleste arbeidsdagene sine på kommunehuset i Leksvik også etter at kommunesammenslåingen er et faktum.

- Jeg er glad for at jeg skal arbeide de fleste dagene i Leksvik.

- Lærerikt

- Det er utrolig lærerikt å være med på en sånn prosess vi har nå. Jeg hører ikke at folk her på huset klager, men de sier de har mye å gjøre. Stemningen her på huset er god, men mange tenker nok på dem som er i Oslo i dag og snakker med stortingspolitikerne fra Trøndelag om omstillingstilskuddet. Vi forventer at Sanner ordner opp i dette. Vi er omstillingsdyktige i Leksvik, vi har jo blant annet vært igjennom en prosess i forbindelse med at vi var på Robek-lista, sier prosjektmedarbeider Kjersti Lerstad.

Både hun og Kopreitan Dahl er glad over at det det fortsatt skal være aktivitet på kommunehuset i framtida.

- Det er viktig for oss og for innbyggerne at det blir folk her. Vi kan ikke vente at alt er helt på stell den 1. januar, men vi tror at dette blir bra. Vi hører ikke at folk gruer seg, men de ser nok fram at prosessen med sammenslåing tar slutt, sier Lerstad og får et bekreftende nikk fra Kopreitan Dahl.

Større fagmiljø

På et kontor i andreetasje sitter byggesaksbehandler Anne Lise Sætre. I dag har hun besøk av kollega Stian Fallrø fra byggesakskontoret i Rissa.

Stian Fallrø og Anne Lise Sætre er byggesaksbehandlere, og de ser fram til å få et større fagmiljø i den sammenslåtte kommunen.

- Jeg er her i Leksvik omtrent en dag i uka, og Anne Lise er en dag i uka i Rissa, sier Fallrø.

- Vi har blitt forespeilet at det blir slik etter 1. januar også, men vi har ikke signert noen avtaler på det, sier Sætre.

De ser begge fordeler med at Rissa og leksvik blir en kommune.

- Vi får et større fagmiljø, og det blir flere å spille på. Oppgavene vi gjør i dag må vi gjøre etter den 1. januar også. Det blir ikke noe nytt. Nå holder vi på å samkjøre kontorene. Folk skal få de samme svarene enten de spør meg eller Stian, sier Sætre.

- Skal ikke glemme den personlige kontakten

Hans Killingberg har også kontor i andreetasjen på kommunehuset.

- Mitt motto er at vi sitter her for å hjelpe innbyggerne, sier planleggeren som egentlig er pensjonist.

Nå arbeider han med utvidelsen av ent industriområde i Leksvik

- Jeg blir innleid for å gjøre spesielle oppgaver. Jeg er 71 år, og kunne ha gjort andre ting, men jeg liker denne jobben.

Det er en ting han mener må på plass i forbindelse med sammenslåingsprosessen.

Hans Killinberg er egentlig pensjonist, men blir leid inn til spesielle oppgaver.

- Vi lever i en digital verden, men det er mange gårdbrukere i Leksvik som har vært vant til å komme hit, og jeg ser det er mange som kommer når det gjelder byggesaker. Mye kan gjøres digitalt i dag, men vi skal ikke glemme den personlige kontakten. Derfor håper jeg det kommer på plass rutiner slik at leksværingene kan vite når det er folk de ønsker å snakke med tilstede på huset. Men dette er kanskje gammelmannsbetraktninger, sier Killingberg.

Politiet

Innerst i gangen i første etasje står det «Politi» på ei dør. Bak den sitter Ole Buhaug. Det er ikke fast stasjonert politi i Leksvik lenger, men Buhaug tar seg av sivile saker og tar imot forenklede anmeldelser. Han har åpent for henvendelser hver dag.

Ole Buhaug er spent på framtida.

- Jeg vet ikke om den typen oppgaver jeg steller med blir her eller om de blir flyttet til Rissa. Leksvik blir en del av Fosen lensmannsdistrikt fra nyttår. Mye av arbeidet kan gjøres digitalt, så hvor man sitter har ikke så mye å si. Og så er jeg spent på politireformen, sier Buhaug.

Servicekontoret

Grete Snerting Fossum er konsulent i servicekontoret og en av dem som tar telefonen når den ringer, og hun veileder folk som har et ærende på kommunehuset.

Grete Snerting Fossum arbeider på servicekontoret.

- På en gjennomsnittlig dag er det kanskje ti personer som henvender seg til oss ved personlig oppmøte. Det er en nedgang i telefonhenvendelser også. Folk bruker mer og mer e-post. Men når vi sender ut slike ting som krav på feieravgift kan vi oppleve telefonstorm, sier Fossum som ikke hører noe negativt om kommunesammenslåingen når hun er i kontakt med leksværingene.