Et forskningsprosjekt som Havforskningsinstituttet har gjennomført har gitt resultater som taler for det motsatte når det gjelder lakselus.

Mer laks i merdene?

Man har tatt for seg fisk som svømte med en tetthet på henholdsvis 8 og 70 kilo fisk per 1000 liter vann. Dette tilsvarer en fisketetthet som er vanlig i merdene i Norge i dag.

Forsker Frode Oppedal forteller at laks som svømte ved høyere tetthet fikk færre lus på seg enn de som svømte ved lavere tettheter.

– Betyr dette at man i framtida bør sette flere fisk i merdene enn det som blir gjort i dag?

– Nei, dette er mer komplekst enn som så.

– Det vil være naturlig å tenke slik.

– Vi ser for oss at forskningsresultatene i større grad kan få betydning for hvordan merdene utformes og plasseringene av dem, sier Oppedal til fosna-folket.no.

Litt annerledes

Høy tetthet er normalt forbundet med dårlig fiskevelferd og mer sykdom når det gjelder fiskeoppdrett.

– For oppdrettslaks kan det se ut til å være litt annerledes når det gjelder lakselus. Om lusen kommer inn i en merd, vil hver enkelt fisk ha mindre sjanse for at lusen fester seg på akkurat den dersom de går i stim med høy tetthet, forklarer stipendiat Francisca Samsing fra universitetet i Melbourne i Australia i en artikkel som er lagt ut på Havforskningsinstituttets nettsider.

Videoen øverst i saken er tatt opp under et forsøk der forskerne Havforskningsinstituttet undersøker adferd hos laks i merd ved relativt høy vannstrøm. Under normale forhold i en merd svømmer oppdretslaks rundt og rundt.

Lakselus.